Voinea: Necesarul de finanţare este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014

21

Necesarul de finanţare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014 faţă de 2013 şi va scădea cu alte 14 miliarde de lei în 2015 faţă de 2014, a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o conferinţă a Institutului Aspen la BNR.

Această evoluţie este datorată reducerii deficitului bugetar şi costurilor mai scăzute cu datoria guvernamentală, a precizat Voinea.

De asemenea, riscul de refinanţare a scăzut prin creşterea maturităţii medii a datoriei publice cu jumătate de an în ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungând la 5,5 ani pentru datoria externă.

Citeste si:  Perioada de avizare pentru producţia de biocide a companiei Farmec

Datoria scadentă în următoarele 12 luni s-a redus ca pondere în totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autorităţile ţintesc un nivel de 10% în anii următori, a afirmat Voinea.

Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26% la 59% în ultimul an, arătând încrederea în economia românească.

Voinea a mai spus că accesul României pe pieţele internaţionale de capital este facil, iar în 2013 România s-a împrumutat la randamente minime istorice atât în lei cât şi în valută.

Citeste si:  Programul "Prima Casă", în blocaj total

Spre exemplu, la împrumuturile pe un an randamentele au scăzut la 2,9% în decembrie 2013 faţă de 6,2% în decembrie 2012.

Potrivit lui Voinea, MFP va continua îmbunătăţirea managementului datoriei publice, inclusiv prin refinanţarea certificatelor de trezorerie prin titluri de stat în euro, va fi continuat parteneriatul cu instituţiile financiare internaţionale, iar investiţiile publice vor fi finanţate prioritizat în funcţie de eficienţă şi utilitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata