Doi dintre „băieţii deştepţi” au pierdut irevocabil litigiile cu Hidroelectrica

12

Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, 17 martie, irevocabil, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG) şi Energy Financing Team România (EFT România) împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice încheiate cu Hidroelectrica, informează un comunicat al companiei de energie, remis, marţi.

Conform sursei citate, ‘analizând oportunitatea şi profitabilitatea contractelor şi convenţiilor încheiate cu cele două companii, Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis, denunţarea contractelor bilaterale încheiate cu cele două societăţi începând cu data de 1 august 2012, contracte care doar în perioada 2006 — 31 mai 2012 au generat o pierdere pentru Hidroelectrica în sumă de 502.880.787 lei’.

Ca efect al denunţării contractelor bilaterale încheiate cu EFT AG şi EFT România, contracte valabile până în anul 2015, administratorul judiciar Euro Insol SPRL a disponibilizat o cantitate de energie electrică de 6.429.806 Mwh, pe care a valorificat-o pe bursă de energie la preţuri net superioare preţului contractual.

Citeste si:  Borza: "Băieţii deştepţi" au găsit bunăvoinţă la ANRE şi se ocupă acum cu exportul de energie

La data deschiderii procedurii insolvenţei, Hidroelectrica era parte într-un număr de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, care, în condiţiile pieţei de energie electrică, erau păguboase pentru societate. Contractele bilaterale au generat în perioada 2006 — 2012 pierderi financiare de circa 4,9 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro).

Aceeaşi instanţă, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, care pe 25 februarie a admis recursurile altor traderi de energie şi a trimis spre rejudecare la tribunal contestaţiile ce vizau plata unor daune ca efect al denunţării contractelor, sau chiar măsura denunţării lor, pe 3 martie 2014 a respins şi recursul Electrocarbon împotriva măsurii Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră în perioada august — noiembrie 2012.

Citeste si:  Omul cu cea mai bizară dietă din istorie

„Cele două recursuri au tranşat irevocabil în favoarea Hidroelectrică două dispute majore, respectiv denunţarea contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice şi activarea clauzei de forţă majoră, în schimb casarea unor hotărâri ale judecătorului sindic şi trimiterea lor spre rejudecare a vizat doar aspecte de ordin procedural. Câtă vreme două completuri diferite din cadrul aceleiaşi instanţe — Curtea de Apel — au respins recursurile în instanţă ale unor traderi de energie demonstrează încă odată grava eroare în care s-a aflat completul de judecată din 25 februarie 2014, care a dispus redeschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica’, a declarat Remus Borza, practician coordonator al Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Citeste si:  Bursa de Valori din Tokyo suspendă tranzacționarea zilei după cea mai gravă defecțiune a sistemului

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei a fost 26 iunie 2013.

La finele lunii februarie 2014, compania s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri ale ‘băieţilor deştepţi’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata