Criza din Ucraina, pe cale să schimbe situaţia internaţională

Criza ucraineană este pe cale să dea peste cap întreaga situaţie internaţională, scoţând în evidenţă slăbiciunea politică a UE, revenirea SUA pe scena europeană şi importanţa geostrategică a unei Rusii, care se simte neglijată de prea mult timp, comentează experţi, citaţi vineri de France Presse.

Prin anexarea rapidă a Crimeii, preşedintele rus Vladimir Putin i-a ‘siderat’ pe occidentali, constată Thomas Gomart, de la Institutul francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI). Uniunea Europeană a adoptat cu siguranţă sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni proruşi, dar efectele lor ‘nu sunt la înălţimea provocării’, apreciază el.

Citeste si:  Medicii recomandă ca trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită să se facă treptat

UE este victima interdependenţei sale economice şi energetice de Rusia, de unde importă mai mult de un sfert din gaze. Mai multe companii, precum ‘Total’ din Franţa, au investit masiv pe piaţa rusă. Capitalul rusesc contribuie foarte mult la prosperitatea City-ului din Londra.

Astăzi, UE plăteşte preţul acestei politice maleabile faţă de Moscova. Ea a promis să-şi diversifice aprovizionarea cu energie, dar aceasta este o ambiţie pe termen lung.

Problema majoră a europenilor este de a reuşi să sancţioneze în mod eficient Rusia, fără a submina o economie încă în convalescenţă. ‘Va fi dificil, va fi nevoie de timp şi va costa bani‘, explică Xavier Follebouckt, de la Universitatea catolică din Louvain (UCL).

Citeste si:  Proiectul de lege "Despre poliţie", criticat de opinia publică rusă

Statele Unite ale Americii s-au plasat în prima linie pentru a răspunde preocupărilor exprimate de ţările din fostul bloc sovietic.

Washingtonul, care începuse să ignore în ultimii ani continentul european în favoarea Asiei şi a zonei Pacificului, se vede constrâns să revină. Avioane de vânătoare de tip F-16 au fost desfăşurate deja în Polonia. Vicepreşedintele Joe Biden a vizitat Polonia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia, Lituania), toate membre ale UE şi NATO.

‘Statele Unite se regăsesc în prima linie’, a declarat Bertrand Badie, expert în relaţii internaţionale la Sciences Po. Este semnificativ faptul că preşedintele american Barack Obama a ales să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei în momentul în care liderii europeni se reuniseră la Bruxelles.

Citeste si:  Bulgaria intenţionează să construiască un canal Dunăre-Marea Neagra
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata