Mărturii despre dieta de detoxifiere

37

Am primit un material scris frumos de la Irina care a dorit să împărtăşească cu toată lumea schimbările prin care a trecut în timpul detoxifierii.

Întrucât putem învăţa din fiecare experienţă iar ”simţul aventurii” se ”ascute” la cei care pornesc în cunoaşterea şi înţelegerea propriului corp m-am gândit că este foarte util să-l postez pe site.

Irina Ciju, psihoterapeut, a descris în mod deosebit modificările emoţionale,dar a menţionat în mesajul ei şi despre multe ”schimbări fizice”:

” Eu am abordat partea emotionala, chiar n-am scris nimic despre schimbarile fizice ce apar in urma detoxifierii. Acestea au existat la mine, dar in mai mica masura (fata de ce am citit ca se poate produce!). Pot mentiona schimbarea evidenta a scaunului, de la consistenta, miros, culoare, ajungand la a semana cu cel al copiilor mei cand erau mai mici (moale, cu miros acrisor si de culoare galben aurie). Apoi mi-a atras atentia o schimbare la nivelul gustului (acesta a devenit mai intens, putand identifica mai usor anumite arome si gusturi specifice ale alimentelor).

De asemenea, o schimbare la nivelul simtului olfactiv (poate cea mai intensa), in prima faza cu miros urat, pe care nu stiu cum sa-l descriu, era ceva din mine, pe care il simteam acut in gura, care ulterior s-a transformat intr-o acutizare a simtului mirosului, detectand mirosuri pe care alta data le sesizam mai greu. Si ar mai fi la nivelul fetei, cateva „cosuri”, dar care au trecut de la sine fara actiunea mea asupra lor, si o mai mare luminozitate a ochilor.

Citeste si:  Alimente recomandate înainte sau după efectuarea unor exerciţii fizice

Deci pot spune ca am avut parte de modificari pozitive, pe care, poate, altii le au mai tarziu in detoxifiere. Oricum, sigur voi mai tine astfel de cure, poate data viitoare o saptamana numai cu sucuri de fructe si legume!” (din e-mail-ul Irinei).

Iată materialul trimis de Irina cu o mărturie directă şi onestă a trăirilor sale personale şi reflecţiilor ”profesionale” apărute ca urma a acestei experienţe.

 

  • „Jurnal” de detoxifiere

Am cochetat inca din adolescenţă cu ideea de hrana sanatoasa, dar pe atunci (imediat dupa revolutia din ’89), nu existau prea multe surse de informatie dupa cum abunda in ziua de azi. Ma interesa un canal de la televiziunea spaniola care emitea o emisiune despre alimentatia sanatoasa si citeam tot ce prindeam in mana, reviste, articole din ziare si alte asemenea.

Bineinteles altele erau prioritatile in progamul alimentar; fiind in perioada de adolescenta accentul meu cadea pe obtinerea unei siluete armonioase in urma acestui stil alimentar, deoarece gaseam implicita ideea sanatatii la acea varsta.

Citeste si:  Judeţul Botoşani: scurt istoric

Anii au trecut, dorinta mea de a manca cat mai sanatos s-a pastrat, insa s-au schimbat principiile, ce anume inseamna asta, care sunt mijloacele de realizare si care sunt beneficiile adevarate. Ideea alimentatiei vegane mi-a incoltit in urma cu 3 ani, cand mi-au atras atentia cateva carti care abordau subiectul.

Mi s-au parut foarte interesante si utile informatiile continute, la fel si retele care erau apetisante, usor de preparat, cu beneficii maxime asupra sanatatii si implicit si asupra siluetei. Am inceput cu pasi mici, mai intai introducand cat mai multe fructe si legume in meniul zilnic, apoi au urmat zile doar de fructe si legume, sau chiar zile exclusiv de sucuri.

Au existat etape de detoxifiere, perioade de astfel de stil alimentar, insa de atunci am mentinut ideea de „fara carne, lactate, oua”, consumarea acestora fiind ocazionala (foarte rar), pe parcursul acestor 3 ani.

Anul trecut, la inceputul primaverii(cred ca in aceeasi perioada ca si acum) am avut o saptamana doar de sucuri de fructe si legume. M-am simtit minunat dupa, insa in timpul acestei saptamani am avut tot felul de manifestari fizice si psihice (acestea pot varia de la persoana la persoana, depinde de cat de „incarcat” este corpul fizic si emotional).

Citeste si:  Lista fructelor şi legumelor care conţin concentraţii mari de pesticide

Apoi dieta de vara s-a mentinut in ideea „multe fructe, legume, sucuri si peste/fructe de mare”. O data cu perioada rece am introdus mai multe leguminoase (fasole, linte, mazare, naut), ovaz, orz, quinoa, fructe oleaginoase(seminte de tot felul, migdale, alune de padure, caju etc), crescand procentul de mancare gatita, calda.

Am trecut si peste iarna si iata-ma in plin echinoctiu de primavara 2014…

E minunat cum organismul nostru stie singur ce are de facut atunci cand il lasam sa o faca! Daca cu vreo trei saptamani in urma am incercat o cura de detoxofiere si nu mi-a iesit (pur si simplu organismul meu vroia altceva), de o saptamana totul decurge normal, natural, fara prea mare efort din partea mea (singurul ar fi procurarea fructelor si legumelor si prepararea simpla a acestora-sucuri, salate, sau consumul lor ca atare-„spalat, curatat si mancat”, dupa cum spune dna. dr. Soescu, medic homeopat, pentru care am un mare respect).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata