România va beneficia de fonduri europene de un miliard de euro pentru prevenirea riscului de sărăcie şi a excluziunii sociale

România va beneficia de o alocare financiară de aproximativ un miliard de euro în perioada 2014-2020, din partea Uniunii Europene /UE/, pentru măsuri privind prevenirea riscului de sărăcie şi a excluziunii sociale, a declarat marţi ministrul Muncii, Rovana Plumb, la un forum pe tema fondurilor europene.

Autorităţile au identificat ca nevoie de finanţare în acest domeniu al asistenţei sociale o sumă totală de aproximativ două miliarde euro, a precizat Plumb.

În strategia UE până în anul 2020, România şi-a asumat două obiective majore — creşterea ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 de ani la 70% şi reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane (la nivelul UE — 20 de milioane de persoane).

Citeste si:  Dispute în Ucraina pe marginea înfiinţării unui stat unional cu Rusia şi Belarus

Pentru cadrul de programare bugetară 2014-2020 al UE, România va beneficia de o alocare financiară, prin programul operaţional referitor la capitalul uman, de 1,34 miliarde euro pentru creşterea ocupării, respectiv pentru iniţiative privind ocuparea tinerilor — 211 milioane euro, iniţiative care combină ocuparea cu formarea profesională (completări din bani europeni pentru subvenţii de ucenicie — 250 euro/lună/persoană, subvenţii de stagii — 300 euro/lună/persoană), stimularea angajatorilor prin acordarea de subvenţii pentru recrutarea tinerilor absolvenţi — 200 euro/lună/persoană, acordarea de prime de mobilitate tinerilor — 250 euro/lună, prime de instalare — 1.000 euro/lună.

Citeste si:  Ponta: Guvernul va susţine orice proiect ecologist viabil

De asemenea, potrivit datelor prezentate de ministrul Rovana Plumb, sunt vizate măsuri de stimulare a tinerilor pentru iniţierea de afaceri şi crearea de IMM-uri — pachete integrate de 25.000 euro/pachet, pe sistem de vouchere, subvenţii pentru crearea de microîntreprinderi — pachete integrate cu o finanţare de 25.000 euro/pachet.

Rovana Plumb a menţionat totodată posibilitatea externalizării unor servicii oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi faptul că a sesizat că o mare parte din programele de formare profesională nu au informaţii în privinţa numărului celor care au beneficiat şi al celor care se regăsesc pe piaţa muncii.

Citeste si:  Comisia Europeană propune o nouă platformă pentru descurajarea muncii la negru

„Deşi s-au făcut programe de formare pentru meserii pe care eu le respect — instalatori, tâmplari, dulgheri, s-au făcut doar cursuri de training, fără să existe ceva pragmatic, concret, de exemplu o trusa pentru instalatori, care, odată ce ar fi absolvit acest curs, s-ar fi putut înscrie în categoria persoanelor fizice autorizate şi ar fi putut să-şi desfăşoare meseria într-un mod concret”, a spus ministrul Muncii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata