Procesul de încălzire globală va continua de-a lungul mai multor secole, conform OMM

Procesul de încălzire globală nu a fost stopat, el va continua timp de câteva secole şi există în continuare dovezi concludente cu privire la impactul antropic asupra acestui fenomen, conform declaraţiilor făcute luni de şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie ONU cu sediul la Geneva, transmite Reuters.

Încetinirea procesului de încălzire globală de la începutul acestui secol este deseori invocată de sceptici drept o dovadă a inconsistenţei teoriilor care avertizează asupra pericolului reprezentat de încălzirea globală, aşa cum este el reprezentat de experţii din cadrul unei comisii speciale organizate sub egida ONU.

Însă secretarul general al OMM, Michel Jarraud, susţine că temperatura oceanelor, în particular, creşte foarte rapid, iar evenimentele meteorologice extreme, prevăzute de specialiştii climatologi, indică faptul că schimbările climatice sunt inevitabile în următoarele secole.

Citeste si:  Schimbările climatice pun în pericol existenţa a sute de specii de fluturi

„Nu există nicio pauză în procesul de încălzire globală”, a subliniat Michel Jarraud, prezentând raportul anual al OMM cu privire la evoluţia climei, raport în care se precizează că anul 2013 se află la egalitate cu anul 2007 pe locul 6 în clasamentul celor mai fierbinţi ani din 1850 şi până în prezent (1850 este anul în care au început observaţiile meteorologice legate de media temperaturilor globale).

„Încălzirea oceanelor este accelerată. Peste 90% din excesul de energie blocată de gazele cu efect de seră se află depozitată în oceane. Gazele cu efect de seră au atins niveluri record, ceea ce înseamnă că atmosfera şi oceanele noastre vor continua să se încălzească pentru următoarele câteva sute de ani. Legile fizicii nu fac obiectul negocierilor”, a precizat Jarraud într-o conferinţă de presă.

Citeste si:  Cum ar fi viaţa în alte părţi ale sistemului solar: Luna

Conform raportului, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi a oceanului în 2013 a fost de 14,5 grade Celsius, cu 0,5 grade Celsius peste media anilor 1961-1990. De asemenea, această medie este cu 0,03 grade Celsius mai ridicată decât cea a anilor 2001 — 2010.

‘Numărul fenomenelor extreme survenite în 2013 corespunde aşteptărilor în contextul schimbărilor climatice antropice. Am asistat la precipitaţii mai abundente, la valuri de de căldură mai intense şi la o agravare a daunelor cauzate de furtuni şi inundaţii în zone de coastă ca urmare a creşterii nivelului mării; taifunul Haiyan care s-a declanşat în Filipine este ilustrarea tragică’ a acestei evoluţii, a mai susţinut secretarul general al OMM.

Citeste si:  Februarie 2015, a doua cea mai călduroasă lună februarie de când se fac măsurători de temperatură

Secolul XXI numără deja 13 din 14 cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată şi ‘fiecare din ultimele trei decenii s-a dovedit mai cald decât precedentul, deceniul 2001-2010 depăşind toate recordurile’, menţionează raportul.

Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au înregistrat în emisfera de sud, cu valuri de căldură generalizate care au afectat în special Australia, Argentina şi Noua Zeelandă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata