Ucraina negociază un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI

20

Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari, a declarat marţi ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, transmite Reuters.

O echipă de experţi de la FMI a vizitat Kievul la începutul acestei luni pentru a evalua situaţia economică a Ucrainei şi a discuta un posibil program de împrumut.

Întrebat de jurnalişti care este stadiul discuţiilor cu FMI, Shlapak a răspuns: ‘ne îndreptăm spre încheierea cu succes a unui program. Cred că vom primi ceea ce am cerut. Este vorba de o sumă de 15-20 de miliarde de dolari’.

Citeste si:  Jeremy Meeks, criminalul care a făcut senzaţie pe Facebook, riscă până la zece ani de închisoare

Oleksander Shlapak a mai spus că guvernul ucrainean se aşteaptă în acest an la o cădere de 3% a Produsului Intern Brut, după ce anul trecut economia ucraineană a stagnat.

‘Credem că în acest an vom avea o contracţie a PIB de 3%’, a declarat Shlapak.

Ameninţată de riscul intrării în incapacitate de plată, Ucraina poartă în prezent negocieri cu FMI, de la care a solicitat un împrumut de cel puţin 15 miliarde de dolari, dar şi cu Banca Mondială, care s-a declarat dispusă să îi acorde împrumuturi în valoare de trei miliarde de dolari pentru a finanţa mai multe proiecte de investiţii.

Citeste si:  Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina şi ar putea sista şi livrările de cărbune

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Un înalt oficial de la FMI a declarat recent că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata