Reţete vechi de 100 de ani: Salată de vinete în roşii şi Figaro

20

Săptămâna aceasta pentru că suntem în Postul Paştelui vă propunem feluri de mâncare de post, un aperitiv ”Salată de vinete în roşii” şi un desert ”Figaro”. Ambele reţete au fost publicate în ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Salată de vinete în roşii

Cantităţi: 2 vinete mari, 1 pahar untdelemn, sucul de la 1 lămâie, 4 bucăţi roşii potrivit de mari (din cele rotunde), sare şi cine doreşte 1 linguriţă de ceapă tocată mărunt.

Vinetele se coc pe un jăratec foarte viu. Se curăţă imediat, se spală bine şi se lasă în apă curată până ce răcesc. Se storc de apă, se pun pe planşetă şi se toacă bine cu un cuţit de lemn. Se pun în castron de porţelan, se adaugă sarea necesară, sucul de lămâie, apoi se bat bine cu lingura de lemn şi se adaugă în picături la început mai puţin, apoi din ce în ce mai mult untdelemn. Când s-a pus tot untdelemnul i se adaugă ceapa tocată mărunt.

Roşiilor li se taie deasupra un capac şi li se scot sâmburii. Locul acesta gol se umple cu salată de vinete, deasupra fiecărei roşii se pune câte o măslină aşezată în jurul unui inel de ardei verde apoi se aşează roşiile pe farfurie dreptunghiulară de sticlă.

Citeste si:  Havrileţ (ANRE): Noul calendar pentru liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie va fi stabilit la finalul anului

Marginea farfuriei se poate garnisi cu măsline. Ici, colea, se poate pune şi câte o felie rotundă şi subţire tăiată de din ardei verde.

 

Figaro

Cantităţi: 200 gr. zahăr praf, 300 gr. alune prăjite şi măcinate (sau nuci prăjite în cuptor şi măcinate).

Aceste cantităţi se pun într-un castron de porţelan. Li se pune atât unt de cacao topit ca să obtinem o pastă care se poate întinde. Compoziţia se împarte în două părţi. O parte din această compoziţie se întinde pe o hârtie impermeabilă subţire de pergament (hârtie în care se împachetează şi untul de 200 gr.). Hârtia cu compoziţie se pune în cămară pe beton să se întărească bine.

La restul de compoziţie ce ne-a rămas, punem 3 linguri de cacao, sau dacă vrem să fie mai gustoasă, praf de ciocolată şi 1-2 linguriţe esenţă tare de cafea. Amestecăm bine. Această compoziţie se întinde şi ea pe hârtie şi se pune la rece.

Când s-a întărit pasta împrăştiată pe hârtie, luăm pastele şi cele două părţi neacoperite cu hârtie le împreunăm laolaltă, hârtiile le îndepărtăm şi pasta o punem pe o planşetă. Acum începem a le îmbrăca cu ciocolată tung-massa.

Citeste si:  REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Dulceaţă de zmeură, Şerbet de zmeură, Peltea de zmeură şi Sirop de zmeură

Cu această ciocolată (vezi prepararea tung-massei) îmbrăcăm, adică turnăm întâi peste partea de deasupra. Lăsăm să se răcească, apoi o întoarcem uşor pe cealaltă parte şi o îmbrăcăm şi pe aceasta. După ce s-a întărit, o tăiem în bucăţi mici şi pătrate cu un cuţit al cărui vârf l-am încălzit puţin. Cuţitul se încălzeşte pentru ca să nu se rupă ciocolata cu care sunt îmbrăcate.

Prepararea tung-massei

Tung-massa este cea mai bună şi mai fină îmbrăcăminte ce se dă bomboanelor şi prăjiturilor de cofetărie. Este costisitoare, însă lucrurile care se îmbracă cu ea sunt estetice şi foarte gustoase. Pepararea tung-massei se face cu multă atenţiune şi grije. Un preparat bun, va avea o culoare lucioasă şi se va usca repede. Acest luciu se va primi de la răcirea treptată şi potrivită ce i se va da. Atlfel, un preparat nereuşit va avea o culoare pătată şi cu dungi cenuşii. Aceasta va fi din cauza că ciocolata este prea caldă şi uscarea se va face încet. Dungile cenuşii se vor forma din cauză că untul de cacao cu care s-a preparat nu s-a amestecat bine şi răcirea nu s-a făcut treptat.

Cantităţi şi procedeu: 500 gr. ciocolată tung-massa (sub această denumire să se ceară din prăvălii, deoarece numai acest preparat de ciocolată conţine în cantitate mai mare unt de cacao şi se poate întrebuinţa fără risc la îmbrăcarea bomboanelor), 100 gr. unt de cacao.

Citeste si:  Elena Udrea şi Traian Băsescu, la botezul fiului deputatului Adrian Gurzău

Ciocolata se taie în formă de aşchii subţiri. Se pune într-un castron de porţelan care supoartă căldură mare sau într-o tigaie mică. Se pune apoi pe aragaz şi se amestecă necontenit cu o lingură de metal până când s-a topit. Se ia de pe foc şi se adagă untul de cacao topit. Cu acesta se amestecă până când s-a răcit complect.

Cum se face proba ca să ştim dacă compoziţia este răcită şi bună de îmbrăcat? Lingura cu care s-a frecat compoziţia se atinge de buza cea de desubt a gurii.

Dacă prin această atingere o vom simţi că este rece, cuvertura este gata şi o putem întrebuinţa pentru îmbrăcare. Când după un timp mai îndelungat, timp în care am trecut prin ea bomboane s-a îngroşat atât de mult încât de exemplu pe cremele care vin îmbrăcate aceste bomboane rămâne lipită o prea mare cantitate de ciocolată, ciocolata se pune din nou pe foc să se încălzească până la topit, apoi se freacă bine ca să se răcească până când am primit proba descrisă mai sus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata