Ucraina va majora preţul gazelor naturale cu 50% la cererea FMI

41

Ucraina va majora preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% începând cu data de 1 mai 2014, urmând să implementeze noi majorări conform unui calendar care se întinde până în anul 2018, a declarat miercuri un oficial de la compania energetică de stat Naftogaz, transmit AFP şi Reuters.

Măsura, care va fi nepopulară pentru cetăţenii obişnuiţi cu preţul subvenţionat la gaze naturale din perioada sovietică, a fost luată la cererea Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui program de asistenţă financiară.

Pentru consumatorii industriali, majorarea preţului gazelor naturale va fi de 40% şi se va aplica de la 1 iunie, a declarat Iuri Kolbuchin, unul dintre responsabilii companiei energetice Naftogaz.

Citeste si:  FMI: PIB-ul României va creşte cu 3,6% în 2011

Marţi, ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat că Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari.

‘Ne îndreptăm spre încheierea cu succes a unui program. Cred că vom primi ceea ce am cerut. Este vorba despre o sumă de 15-20 de miliarde de dolari’, a spus Shlapak.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Un înalt oficial de la FMI a declarat recent că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata