BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an

36

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, vineri, 28 martie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a anunţat banca centrală, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în şedinţa din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotărât menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

‘CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare’, se precizează în comunicatul BNR.

Citeste si:  Salarii ţinute la secret de către şefii BNR Iaşi

Din vara anului trecut şi până în prezent, Banca Centrală a decis, în şase rânduri, reducerea dobânzii de politică monetară.

Astfel, CA al BNR a hotărât, la începutul lunii iulie 2013, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte două reduceri ale dobânzii de politică monetară, cu câte 0,25 puncte procentuale, au fost decise în septembrie şi noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.

În data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar în 4 februarie a mai tăiat 0,25 puncte procentuale din dobândă, până la un nivel de 3,5% pe an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata