EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Mihnea Costoiu: Vom sprijini cultura, limba şi civilizaţia românească în Republica Moldova

Universităţile din Galaţi şi Iaşi vor beneficia în această perioadă de atenţie şi fonduri din partea Ministerului Educaţiei pentru continuarea bunei colaborări cu autorităţile din Republica Moldova, a declarat joi, la Galaţi, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Dezvoltare Tehnologică şi Cercetare Știinţifică.

Astfel, în perioada următoare Ministerul Educaţiei va suplimenta numărul de locuri destinate studenţilor basarabeni din universităţile din Iaşi şi Galaţi. Ministerul Educaţiei a suplimentat încă de anul trecut bursele de studiu acordate studenţilor moldoveni, iar în acest an au fost introduse, tot pentru studenţii basarabeni, bursele de tip Erasmus.

Totodată, în perioada următoare universităţile din Galaţi şi Iaşi vor primi fonduri suplimentare pentru menţinerea şi dezvoltarea extensiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, la Bălţi şi Cahul, a menţionat Costoiu.

,,Este extrem de important în această perioadă extrem de agitată la graniţele României ca universitatea din Galaţi să continue colaborările foarte bune pe care le-a început cu autorităţile din Republica Moldova şi sunt la Galaţi pentru a oferi sprijinul ministerului pentru aceste colaborări. Atât universitatea din Galaţi cât şi cele din Iaşi au avut şi vor avea un rol şi mai important în perioada următoare. Încă de anul trecut am luat decizia de a suplimenta numărul de burse pentru studenţii din Republica Moldova, iar anul acesta în urma semnării acordului cu ministrul Educaţiei din Moldova, Maia Sandu, am introdus şi sistemul de burse tip Erasmus. De asemenea, am prevăzut alocarea mai multor locuri la universităţi pentru cetăţeni din Republica Moldova.

Vom avea şi programe comune referitoare la registrul matricol unic şi la registrul calificărilor. Este foarte important pentru România, pentru limba română, pentru statul român, existenţa unor extensii universitare la Bălţi şi Cahul şi vom sprijini aceste extensii.

Vom sprijini cultura, limba şi civilizaţia românească în Republica Moldova, lucruri pe care le pot face cel mai bine universităţile’, a afirmat Costoiu.

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi are o extensie la Cahul, dar şi la Chişinău, unde există programe de studii cu licenţă şi masterat. Potrivit rectorului Iulian Bârsan, universitatea din Galaţi a lansat, încă de anul trecut, un program de masterat pe limba şi literatura română şi la Comrat — capitala regiunii autonome Găgăuzia—, unde sunt specializaţi profesorii de limba română. ,,Și acest program va fi susţinut financiar de Ministerul Educaţiei’, a adăugat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Ministrul Costoiu, s-a aflat joi, la Galaţi, unde a participat la Ziua Cercetării şi Cercetătorilor, eveniment găzduit de Universitatea Dunărea de Jos, în cadrul manifestărilor ştiinţifice şi culturale organizate în luna martie sub genericul ‘Zilele Universităţii’.

În prima parte a zilei, Mihnea Costoiu a vizitat platformele de cercetare ale universităţii şi s-a întâlnit cu cercetătorii, doctoranzii şi studenţii gălăţeni.

În partea a doua a programului, ministrul Mihnea Costoiu a vizitat colegiile tehnice ‘Aurel Vlaicu’ şi de Alimentaţie şi Turism ‘Dumitru Moţoc’. Aici au fost programate dezbateri, alături de elevi ai claselor a XII-a şi cadre didactice din mai multe licee gălăţene, pe tema ‘Tranziţia de la învăţământul preuniversitar la învăţământul superior — alegerea carierei’. El a participat şi la festivitatea de deschidere a Congresului Naţional pentru studenţi şi tineri medici rezidenţi ‘GALMED’ 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata