Nicolae Bănicioiu despre Institutul Cantacuzino: Oricine este vinovat va răspunde

43

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că oricine este vinovat de situaţia producţiei de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va răspunde atât în faţa ministerului, cât şi în faţa organelor abilitate.

„Din punctul meu de vedere, toţi cei vinovaţi trebuie să răspundă. Oricine este vinovat va răspunde cu siguranţă şi în faţa noastră şi vom sesiza toate instituţiile abilitate. Cred că Corpul de audit al Ministerului Sănătăţii va evalua şi constata prejudiciul, care va fi suportat în consecinţă de cei care au greşit”, a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a spus că se aştepta la concluziile din raportul preliminar despre Institutul Cantacuzino întocmit de experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Citeste si:  Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă; trenurile consemnează întârzieri între 30 şi 60 de minute

„Acele concluzii sunt în acord cu ceea ce gândeam şi eu despre ce s-a întâmplat acolo, de la procedurile pe care nu le-au respectat pas cu pas la achiziţia materialelor prime, la faptul că nu s-au respectat cu stricteţe termenele de punere în aplicare a tehnologiilor, că ouăle nu erau cele conforme, că timpul nu a fost bine calculat şi că presiunea mare de la Ministerul Sănătăţii a condus la acele erori”, a spus reprezentantul MS.

El a afirmat că îşi însuşeşte toate concluziile raportului OMS, atât cele legate de partea tehnică, cât şi cele legate de nerespectarea procedurii de realizare a vaccinului.

Citeste si:  România nu acordă cetăţenie în mod automat şi pe criteriu etnic

Ministrul a spus că unul dintre factorii enunţaţi de experţii OMS în raport este presiunea continuă care s-a pus pe personalul de la Cantacuzino chiar de către Ministerul Sănătăţii.

„Suspiciunea mea este legată de faptul că este avertizat din timp, încă din iulie, şi din păcate nu s-a luat în seamă. Dacă era o gestiune mai bună a acestei situaţii cred că se puteau corecta aceste lucruri încă de la început”, a spus demnitarul.

El a ţinut să precizeze că Institutul Cantacuzino va fi păstrat, întrucât reprezintă un interes prioritar şi strategic pentru producţia de vaccin.

Citeste si:  Comisia juridică a respins încuviinţarea arestării preventive şi percheziţiei domiciliare a deputatului liberal Mircea Roşca

Bănicioiu a arătat că experţii OMS nu au confirmat un posibil sabotaj la Cantacuzino, în schimb, în opinia sa, situaţia de la institut a fost determinată de un management defectuos.

Referindu-se la citostatice, ministrul Sănătăţii a precizat că se încearcă rezolvarea punctuală a fiecărui caz în parte.

„Să ştie fiecare spital câte medicamente achiziţionează şi câţi bolnavi tratează”, a arătat ministrul.

Despre cazul ambulanţei care a ajuns târziu la o urgenţă în Bucureşti, Bănicioiu a spus că este o anchetă în desfăşurare şi că speră ca săptămâna viitoare să aibă veşti bune privind suplimentarea echipajelor de salvare la nivelul Capitalei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata