România trece la ora de vară

România trece duminică, 30 martie, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale, astfel încât ora 3,00 devine ora 4,00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel din ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 – 26 octombrie).

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932. În acest moment, 70 de ţări au introdus ora de vară.

Citeste si:  CFR Călători va suplimenta trenurile care circulă pe cele mai solicitate rute, în perioada Sărbătorilor de iarnă

Conform unui comunicat al CFR Călători, 70 de trenuri aflate în circulaţie duminică, 30 martie, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orarii modificate, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară. Astfel, vor ajunge la destinaţie cu orarii modificate 8 trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio.

‘Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 29/ 30 martie 2014, ora 03.00, care devine ora 04.00. După această oră (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2014, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare’, se arată în comunicatul citat.

Citeste si:  Ora de vară: 70 de trenuri care circulă duminică, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orarii modificate

Conform CFR Călători, trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

  • Efecte negative provocare de trecerea la ORA DE VARĂ

-Ne perturbă ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, se pare că organismul uman se adaptează greu la trecerea la ora de vară şi ne influentează ceasul biologic. Cele mai afectate persoane sunt cele care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa.

-Creşte riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Cel puţin asta susţin cercetătorii englezi, care scriu, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, că această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

Citeste si:  Transportul feroviar de călători, suplimentat de Paşte

-Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere în rândul bărbaţilor timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de vară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata