Ucraina: Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea Crimeii la Rusia

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie cu caracter neconstrângător care denunţă referendumul din Crimeea şi anexarea peninsulei la Federaţia Rusă.

Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de Occident, a primit 100 voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri dintre cele 193 de state membre ale Adunării, după cum transmite AFP. Textul avea nevoie de o majoritate simplă din sufragiile exprimate pentru a fi adoptat.

Alături de Rusia, printre ţările care s-au pronunţat împotriva rezoluţiei figurează Armenia, Belarus, Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Siria. Țări ca Argentina, Brazilia, China, Egipt, India, Pakistan, Senegal s-au abţinut de la vot, în timp SUA şi aliaţii lor europeni, arabi şi asiatici au votat masiv în favoarea textului propus de Kiev.

Citeste si:  Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului

AFP aminteşte că, în timpul crizei dintre Rusia şi Georgia în anii 2008-2009, o rezoluţie a Adunării Generale a ONU propusă în septembrie 2009 nu a obţinut decât 48 de voturi, în timp ce 19 state s-au pronunţat împotrivă şi 78 s-au abţinut.

Textul adoptat joi, elaborat în termeni destul de moderaţi şi fără a critica explicit Moscova, după cum notează AFP, este similar celui care a fost supus Consiliului de Securitate al ONU la 19 martie, dar care a fost blocat de veto-ul impus de Rusia.

Rezoluţia Adunării Generale subliniază că ‘referendumul desfăşurat la 16 martie (în Crimeea), neavând nicio valabilitate, nu poate justifica vreo schimbare a statutului’ peninsulei şi cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale ‘să nu recunoască nicio schimbare a (acestui) statut’.

Citeste si:  Din cauza poluării, la Paris s-a instituit circulaţia alternativă

Textul subliniază, totodată, ‘angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele internaţional recunoscute’ şi face apel ‘la toate statele să se abţină de la orice acţiune vizând repunerea în cauză, într-un mod parţial sau total, a unităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, inclusiv de la orice tentativă de a modifica frontierele Ucrainei prin ameninţare sau utilizarea forţei sau prin alte mijloace ilegale’.

Rezoluţia invită ‘toate părţile să caute soluţia paşnică’ la această criză prin ‘dialog politic direct’.

Citeste si:  Preşedintele Petro Poroşenko: Invazia militară rusă s-a produs în Ucraina

Anterior votului, ministrul ucrainean de externe, Andrei Deşciţa, a făcut apel la statele membre ale ONU să voteze masiv rezoluţia pentru a împiedica Rusia să-şi continue ‘agresiunea’, făcând implicit referire la ameninţarea unei invazii în Ucraina a trupelor ruse masate la frontierele sale.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat legitimitatea referendumului din Crimeea, vorbind de ‘o reunificare între Crimeea şi Federaţia Rusă’, iar Moscova declara cu o zi în urmă că adoptarea acestei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU nu va avea ‘niciun efect’ asupra sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata