Răzvan Cotovelea (MSI): Orice politică fiscală nouă trebuie să fie foarte bine justificată

AGERPRES: Cât de atractivă mai este România din punct de vedere al investiţiilor în sectorul IT&C?

Răzvan Cotovelea: Este în continuare foarte atractivă. Avem anumite plusuri care ne fac mult mai competitivi în discuţia cu orice alt stat membru. În primul rând, facilităţile fiscale ajută foarte mult la consolidarea sectorului IT&C, iar în al doilea rând vorbim de o şcoală românească de prestigiu. Sunt de menţionat cu orice ocazie rezultatele excepţionale pe care le au universităţile din România în acest domeniu. Specialiştii care ies de acolo sunt efectiv o mândrie naţională. Este o realitate faptul că, în Statele Unite, la marile companii, a doua limbă neoficială este cea română.

Acest domeniu şi companiile care au venit aici şi au investit întotdeauna au avut un plan bine stabilit şi acesta s-a bazat pe atuurile noastre deosebite: şcoala, domeniul, specialităţile care au ţinut pasul cu solicitările din piaţă au reprezentat şi reprezintă un avantaj indubitabil. Nu în ultimul rând, piaţa forţei de muncă — şi aici mă refer la modul în care este remunerată activitatea — este una competitivă. Dacă ar fi să comparăm salariile, pe aceeaşi tipologie de activitate, în România cu Marea Britanie, cu Franţa sau cu Germania, suntem în continuare o ţară extrem de atractivă. Și chiar dacă diferenţele sunt de un digit, un procent, fac diferenţa la un plan de afaceri profitabil şi unul aşa şi aşa.

Piaţa este în continuare atractivă şi acesta este şi motivul pentru care o foarte mare companie chineză, Huawei, a decis să-şi deschidă o societate în România. Compania are înregistrare fiscală în România şi doreşte foarte mult să-şi stabilească un centru important al operaţiunilor pentru Europa la noi în ţară. Întotdeauna, Guvernul Ponta a menţionat: numai în condiţiile legale impuse de Uniunea Europeană şi în vederea respectării standardelor NATO. Acest lucru este puţin menţionat în declaraţiile publice. Nu are cum România să vină, dincolo de legislaţia europeană, să avantajeze o firmă din China sau din Australia sau din Statele Unite sau de oriunde altundeva decât din Europa. Nu. Sunt aceleaşi reguli pentru toată lumea, aceleaşi standarde şi eu cred în continuare că Huawei, fiind o firmă cu peste 300.000 angajaţi şi o companie de primă mărime din lume, va avea capacitatea necesară să înţeleagă şi să activeze în condiţiile Uniunii Europene.

Citeste si:  Emil Boc, despre impozitarea pensiilor: Guvernul va discuta o nouă politică fiscală

AGERPRES: Aş vrea să vorbim despre companiile din subordine. Știu că autorităţile române aşteptau acordul Comisiei Europene pentru conversia
în acţiuni a datoriilor Poştei Române pentru a putea trece la etapa următoare a procesului de privatizare. Ce noutăţi aveţi în acest sens?

Răzvan Cotovelea: Procesul de privatizare va continua fără niciun fel de problemă şi pentru Poştă şi pentru Romtelecom. Este o decizie a Guvernului Ponta, de la primul mandat, că vom merge într-un ritm accelerat, vom avea un dialog permanent cu nou creatul departament pentru privatizare din subordinea ministrului Niţă. Noi nu schimbăm proprietarul acestor companii. Proprietarul şi administratorul rămâne în continuare MSI pentru ambele companii, însă mergem înainte cu echipele care lucrează în fiecare dintre aceste două companii.

Suntem într-un calendar în care, până în acest moment, pentru fiecare etapă, s-au respectat termenele şi angajamentele politice. Avem o echipă foarte bună de experţi în ambele cazuri. Trebuie să recunosc că sunt nişte profesionişti de mare nivel. Suntem în discuţii informale cu Comisia Europeană şi se pare — nu am nicio certitudine—, dar se pare că nu sunt probleme în a aproba solicitarea părţii române de a merge în procesul acesta de convertire a datoriilor istorice în acţiuni.

De asemenea, cu Fondul Proprietatea, care este proprietarul a 25% din acţiunile Poştei Române, Ministerul de Finanţe şi cu echipa de consultanţă vor continua aceste discuţii să vedem în ce măsură Fondul Proprietatea va ajunge la o înţelegere cu partea guvernamentală, astfel încât, după ce vom primi de la Comisie acest acord, absolut impus de reglementările europene în domeniu, să mergem împreună cu consultanţii să analizăm la nivel de Guvern care este opţiunea strategică cea mai bună în a continua privatizarea. Sunt mai multe opţiuni. În acest moment nu avem voie să îmbrăţişăm o opţiune.

Trebuie să ne analizăm din punct de vedere strategic, investiţional, din punct de vedere financiar, astfel încât privatizarea Poştei să nu fie o piatră de moară pentru niciunul dintre noi, ci să fie un element de referinţă şi, evident, unul pozitiv pentru viitor. De ce?! Pentru că avem o responsabilitate morală.

Citeste si:  UTCN găzduieşte cea mai mare competiţie de mega sumo roboţi din România

Poşta Română, în acest moment, este cel mai mare angajator din România. Sunt 27.000 de oameni care vor trebui să intre pe un nou tip de servicii, pentru că nu putem rămâne în acest moment numai în tipologia de servicii pe care Poşta o are. În al doilea rând, va trebui să avem grijă ca, şi pe viitor, ce am privatizat să producă efecte benefice. Sper din tot sufletul că lucrurile vor fi finalizate cu bine, exact în calendarul agreat.

AGERPRES: Estimaţi un termen în care va veni un răspuns de la Comisia Europeană?

Răzvan Cotovelea: Din informaţiile mele, discutăm despre maximum două săptămâni. Vroiam să vă spun mai devreme că am oprit hemoragia financiară la Poşta Română. Din octombrie, în ciuda comentariilor care au apărut în presă, Poşta este pe plus, în condiţii de profit operaţional. Nu contează că este plus o mie sau plus 10.000 de unităţi financiare, este pe plus şi asta înseamnă că nu trebuie să mai finanţăm din împrumuturi externe activităţile şi operaţiunile poştei.

Evident că, în momentul în care se va închide anul fiscal 2013, când vor fi analizate toate compensările, pe serviciul unic există un sistem de compensare, bani care probabil vor intra în conturile Poştei Române. Lucrurile vor evidenţia dacă s-au produs pierderi sau dacă este pe profit şi de data asta nu operaţional, ci într-un exerciţiu fiscal. În acest moment, important este faptul că nu mai sunt pierderi de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro şi mergem mai departe cu procesul de privatizare.

AGERPRES: Aveţi detalii din partea consultantului selectat de minister despre listarea pe bursă a acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom?

Răzvan Cotovelea: Cu Romtelecom, discuţia este în continuare în aceiaşi parametri. Nu am încă detalii din partea consultantului. Cred că, undeva la finele lunii mai, vor fi primele indicii ale muncii lor şi vor fi în măsură să ne prezinte câteva variante cu avantaje şi dezavantaje. La Romtelecom, discuţiile sunt mult mai tehnice, sunt foarte multe elemente pe care le vom discuta cu acţionarul majoritar. Guvernul vrea să se asigure că, în procesul acesta de privatizare, unde suntem acţionari cu 45 — 46%, vom reuşi să vindem cât mai bine acţiunile statului român.

Citeste si:  Cotovelea (MSI): IT&C reprezintă cea mai mare posibilitate de dezvoltare a competitivităţii economice şi a mediului de afaceri

AGERPRES: Cum comentaţi informaţia apărută pe surse privind rebranduirea Romtelecom?

Răzvan Cotovelea: În primul rând, dacă este adevărată, este una strict confidenţială şi pentru acţionarii majoritari şi, în respectul şi sprijinul reciproc pe care acţionarii minoritari trebuie să îl acorde acţionarilor majoritari, este imposibil de a fi comentată. De ce? Specialiştii în branding, în PR, menţionează tot timpul faptul că efectul la nivelul consumatorilor şi al competiţiei este maxim atunci când este lansat la momentul la care acţionarii consideră oportun. Dacă aş veni şi aş comenta în vreun fel această informaţie, dacă ea este adevărată, practic, nu ar mai fi în linia unui ‘gentlemen’s agreement’ pe care-l avem cu ceilalţi acţionari.

AGERPRES: Consideraţi că statul ar avea de pierdut?

Răzvan Cotovelea: Este greu de spus. Sunt foarte multe informaţii şi analize care ţin de secretul profesional din organizaţia respectivă şi lucrurile, odată ce s-au produs, se pot comenta ‘ex post’, aşa este normal. Vreau să vă spun un lucru despre care am fost informat şi în care am ajuns să cred: Romtelecom şi piaţa telecomunicaţiilor, în general, sau companiile care sunt în România vor avea nişte posibilităţi de dezvoltare în perioada imediat următoare fenomenale.

Eu cred că va fi de bun augur pentru orice companie care activează pe piaţa aceasta în perioada începută cu anul 2014. Pe de-o parte, explozia aplicaţiilor şi tot ce înseamnă utilizarea sistemului 4G va facilita foarte mult business-ul în domeniu. Nu în ultimul rând, vreau să vă spun că investiţiile pe care le dorim a se finaliza din fonduri europene sau din fonduri naţionale, pe un plan de investiţii foarte bine pus la punct, lucrurile acestea vor ajuta. Acest sector a fost şi este unul dintre cele mai dinamice şi cele mai rentabile. Până la urmă, orice decizie şi orice influx financiar, orice investiţie în acest domeniu, în România, este de bun augur. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata