Rusia şi-a redus de patru ori trupele concentrate la graniţa cu Ucraina

18

Rusia a început, se pare, să-şi retragă trupele de la graniţa ruso-ucraineană, unii experţi de la Kiev întrevăzând în aceasta un efect al convorbirilor dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry, care au început duminică noaptea la Paris şi s-au prelungit până după miezul nopţii, în problema crizei din Ucraina, după cum relatează luni agenţia de presă ucraineană Unian.

Șeful Departamentului de Stat a insistat pe lângă omologul său rus cu privire la retragerea trupelor Federaţiei Ruse din zona frontierei de est a Ucrainei, mai ales că prezenţa lor creează o atmosferă de ‘frică şi intimidare’.

Citeste si:  S&P a retrogradat Rusia, din cauza perspectivelor slabe de creștere a economiei şi a conflictului cu Ucraina

Luni dimineaţa, 31 martie 2014, numărul militarilor ruşi în comparaţie cu datele de la sfârşitul săptămânii trecute, s-au redus de cel puţin patru ori şi continuă să scadă, scrie, la rândul său, publicaţia ucraineană Glavred.

‘Principalul element al acestor zile din urmă este că pentru a doua zi consecutiv observăm o detensionare a situaţiei la graniţă’, a scris pe contul său de Facebook, Dmitri Timciuk, şeful Centrului de studii politico-militare din Kiev, care menţionase într-o postare făcută cu o zi în urmă că numărul militarilor ruşi în zonele de frontieră s-a redus până la aproximativ 10.000 de persoane.

Citeste si:  Rusia interzice importul de bovine şi carne de vită din România

‘Probabilitatea unei invazii începe să scadă vizibil. Dacă în urmă cu o săptămână, am evaluat probabilitatea de invazie a Rusiei la 80%, în prezent, aceasta este de aproximativ 50%’, a estimat acelaşi expert militar.

Unii experţi ucraineni estimau că numărul militarilor ruşi masaţi vineri la frontiera de est a Ucraina era de 40.000, deşi secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărării, Andrii Parubii, evocase constant în declaraţiile sale cifra 100.000 de militari ruşi.

Declaraţiile expertului militar Dmitri Timciuk sunt preluate şi de către radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), el fiind considerat o sursă credibilă, ale cărui informaţii din timpul ocupării Crimeii de către forţele ruse s-au confirmat în majoritatea cazurilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata