„Deliciosul de Vaslui” şi „Moldova în bucate” – două branduri care au trecut graniţele judeţului

61

Activitatea economică în judeţul Vaslui, după 1989, a cunoscut un regres semnificativ.

Fabrici cunoscute la nivel naţional şi internaţional, care aveau mii de salariaţi, s-au închis rând pe rând, făcând ca Vasluiul să cunoască tot mai acut problema şomajului. Puţine au fost fabricile care au rezistat, aşa cum puţini au fost şi cei care au avut curajul iniţiativei private. Safir şi Vascar au demonstrat că se poate.

*** SC Safir — producător de carne de pui

Motivaţia care a stat la baza extinderii afacerii Safir din anul 1991 a fost reprezentată de dorinţa rentabilizării muncii de la moară. Produsele rămase nefolosite în urma activităţilor realizate la moară au fost utilizate la creşterea puilor pentru carne într-o gospodărie anexă.

Apoi, în anul 1994, a fost achiziţionată prima fermă de creştere a puilor, la Micleşti. În 1999, după lucrări de amenajare şi modernizare, ferma dispunea de două hale pui de carne şi două hale găini pentru ouă de consum, ambele dotate cu tehnologie la nivel european. În 2002, a fost achiziţionată ferma de la Roşieşti şi până în 2009 toate cele 12 hale de creştere a puilor au fost integral modernizate şi dotate cu utilaje performante.

Citeste si:  Emil Boc, despre impozitarea pensiilor: Guvernul va discuta o nouă politică fiscală

Între un joc de cuvinte şi o campanie de promovare bine gândită, dar până la urmă întruchipând şi principala trăsătură a firmei vasluiene, Safir a ales ca laitmotiv „”maratonul””. Puiul celor de la Safir e „”pui maratonist””, semn că cei care au pornit această afacere s-au înhămat din start la o cursă lungă.

În plin maraton, spune Ghiorghi Safir, directorul general al grupului de firme Safir, în 2010, a fost inaugurată la Costeşti prima fabrică de producere a făinurilor proteice, unică în România. Noua capacitate de producţie foloseşte ca materie primă deşeurile de abator, utilizându-se tot ceea ce rezultă în urma abatorizării puilor de carne (viscere, pene, sânge, capuri, gheare, piele, oase sau grăsime).

Fabrica de Nutreţuri Combinate NUTRIVA, care aparţine grupului de firme Safir, a fost inaugurată în anul 2013.

„”Indiferent de piaţa pe care activează o firmă sau de zona din care provine ce contează cu adevărat e modul în care se pune problema. Dacă decizia de a pleca la drum este analizată cu atenţie, cu realism, iar eforturile depuse sunt pe măsura situaţiilor care apar, în majoritatea cazurilor aceste situaţii se rezolvă. Implicarea continuă în toate problemele inerente desfăşurării activităţilor şi dezvoltării ne-au ajutat să evoluăm constant şi continuu, dar menţinând permanent de-a lungul timpului o doză importantă de optimism. Suntem permanent atenţi la semnalele pieţei, am făcut-o de la început, de când am creat aceste planuri, dar fără o ajustare continuă la trendurile pieţei e foarte dificil să rezişti””, spune Ghiorghi Safir.

Citeste si:  MUZEELE ŢĂRII: Muzeul "Casa Cuza Vodă" din Galaţi

Afacerea a evoluat, iar performanţele nu au încetat să apară. Acum Safir are un brand de produs puternic, cunoscut la nivel naţional, Deliciosul de Vaslui şi o zonă de distribuţie la nivelul întregii ţări. Societatea are un abator cu o capacitate de tăiere de 4.000 de capete pe oră, investiţia pentru tehnologizarea şi modernizarea acestuia ridicându-se la peste cinci milioane de euro.

Grupul Safir are peste 400 de salariaţi, peste 20.000 de tone — producţie pe an, două ferme de creştere a puilor, o fabrică de făinuri proteice, prima de acest tip din ţara noastră, o nouă fabrică de nutreţuri combinate şi o cifră de afaceri de peste 110.000.000 pe an.

Citeste si:  Zegrean: Mă las de fumat în spaţiile publice când intră în vigoare legea

„”Viziunea Safir este de a deveni unul dintre primii jucători de încredere de pe piaţa alimentară naţională, iar misiunea Safir este de a asigura disponibilitatea de produse de calitate, obţinute prin utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniu. În anii ce urmează, Safir îşi propune să dovedească aceeaşi dedicaţie prin noi investiţii. Mărirea capacităţilor de producţie prin deschiderea de noi ferme, cucerirea unor noi lanţuri de hipermarketuri cu produsele „Deliciosul de Vaslui” şi extinderea ariei de distribuţie peste hotare sunt doar câteva dintre obiectivele de viitor. Astfel, paginile jurnalului de călătorie ale maratonistului Safir se vor îmbogăţi cu pagini noi””, precizează Ghiorghi Safir.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata