Pussy Riot denunţă în Parlamentul European maltratările din închisorile ruseşti

18

Membrele trupei ruse Pussy Riot au denunţat marţi în faţa Comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European tratamentul abuziv la care sunt supuşi deţinuţii din penitenciarele ruse, informează miercuri ziarul spaniol ABC.

Nadejda Tolokonikova şi Maria Aliohina, două dintre componentele trupei punk ruse, au lansat o mişcare civică pentru a denunţa sistemul penitenciar rus. Ele au descris ‘tehnici psihiatrice’ aplicate opozanţilor în închisorile ruseşti. Tinerele, care cunosc din proprie experienţă aceste practici, au denunţat tratamentul degradant la care sunt supuşi deţinuţii.

Mărturia celor două membre Pussy Riot a fost prezentată în cadrul unei audieri privind drepturile omului din Rusia şi, în particular, situaţia din penitenciare, prilej cu care a luat cuvântul şi activistul rus Oleg Orlov, distins cu premiul Saharov al Parlamentului European în 2009.

Citeste si:  Pungile de plastic vor fi interzise în magazinele din Franţa din 1 iulie

Potrivit Nadejdei Tolokonikova, în Rusia ‘sunt închişi manifestanţi paşnici, cărora li se fac examinări psihiatrice şi care apoi sunt izolaţi’. Cântăreaţa a subliniat că ‘a fi opozant în Rusia constituie ceva considerat a fi o tulburare psihică’.

Printre revendicările lor, Tolokonikova şi Aliohina au cerut ca ‘aceste examinări psihiatrice să dispară şi ca nimeni să nu ajungă în închisoare fără să fi avut parte înainte de un proces judiciar corect’.

Tolokonikova a mărturisit că deţinuţii ‘sunt înghesuiţi în închisorile din ţară’ şi că ea însăşi şi-a ispăşit pedeapsa într-o celulă în care se aflau alte 40 de persoane.

Citeste si:  Schi alpin: Norvegianul Kjetil Jansrud, învingător în slalomul super-uriaş de la Lake Louise

Ea s-a referit şi la regimul alimentar sărăcăcios şi la lipsa serviciilor medicale în închisorile ruse, în timp ce Aliohina a povestit despre deţinutele care sunt obligate să execute munci forţate la temperaturi de sub zero grade, îmbrăcate sumar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata