Botoşani: Agricultura în judeţ se face şi cu tractoare de ultimă performanţă, dar şi plugul tras de cal

15

Agricultura din judeţul Botoşani înregistrează o discrepanţă puternică între utilajele utilizate pentru lucrarea terenurilor, în condiţiile în care suprafeţele agricole se lucrează atât cu plugul tras de cal, cât şi cu tractoare cu o vechime de peste 30 de ani, dar şi cu tractoare de ultimă generaţie, produse chiar în 2014.

Oficialii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Botoşani susţin că marele ferme, în special cele care au beneficiat de finanţare de la bugetul de stat sau de la bugetul Uniunii Europene, deţin utilaje performante.

‘Avem zone în judeţ unde încă se ară cu calul, dar pe un areal foarte restrâns. Nu vom vedea pe exploataţiile mari lucrări care se fac cu calul. Există o discrepanţă cu ultima tehnologie în domeniu. Mă refer atât la tractoare, cât şi la maşini şi echipamente, chiar şi la combine. Dealerii de utilaje pot să confirme că în judeţul Botoşani au vânzări de utilaje de ultimă generaţie’, a declarat, directorul DAJ, Cristian Delibaş.

Citeste si:  MUZEELE ŢĂRII: Muzeul Marinei Române din Constanţa

Potrivit acestuia, un fermier din Botoşani a achiziţionat, în această săptămână, un tractor produs în 2014, abia expus la saloanele internaţionale de profil.

Directorul DAJ este de părere că marii fermieri, care lucrează de la 500 de hectare de teren arabil, au conştientizat importanţa utilajelor agricole în eficienţa activităţilor lor.

‘Avem şi tractoare din anii ’80, acel U 650, care are costuri de întreţinere ridicate, dar avem şi ultimele utilaje din 2014, lansate la târgurile internaţionale şi care au apărut la Botoşani. În ultimii ani s-a investit în utilaje şi echipamente agricole. Fermierii şi-au dat seama că lucrând cu utilaje de ultimă generaţie atrag producţii mari şi pot rezista pe piaţă, pentru că toate costurile de întreţinere sunt mici’, a afirmat Delibaş.

Citeste si:  Fiscul avertizează contribuabilii asupra unei posibile fraude, prin intermediul unor SMS-uri

Datele statisticile furnizate de DAJ arată faptul că la nivelul judeţului numărul de tractoare, de 2.759, este mic în raport cu suprafaţa agricolă arabilă a judeţului, care este de 298.747 hectare. Indicatorii tehnici arată că încărcătura pe tractor, măsurată în hectare arătură normală, este de 109 hectare arătură normală, faţă de o normă tehnică de 87 hectare arătură normală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Unitate in diversitate. Si ce daca se mai ara si cu calul? Sunt locuri unde se poate ara numai cu calul! Acelea sa ramana parloaga? Nu poti baga un tractoroi de o suta de cai pe o sfoara de loc de 30 pe 7 metri, dar un cal se descurca pe aceasta suprafata. cel ce mai ara cui calul inseamna ca este harnic si grijuliu pentru locul lui. Oricat v-ati stradui dar mica gospodarie de subsistenta n-o veti putea desfiinta si ar fi o prostie s-o faceti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata