RADO: Posibile precipitaţii „murdare”, sâmbătă

10

Praful mineral saharian transportat zilele acestea deasupra Europei va produce un maxim în România începând de vineri seară, masele de aer purtătoare de particule minerale vor atinge mai întâi vestul ţării şi vor acoperi ulterior întregul teritoriu, informează Observatorul Atmosferic Român RADO.

‘Se aşteaptă ca în orele următoare aceste concentraţii să crească. În ciuda precipitaţiilor înregistrate pe traiectoria maselor de aer, altitudinea mare la care praful a fost injectat de furtunile deşertice a favorizat transportul în întreaga Europă, depunerea acestuia la sol fiind nesemnificativă în comparaţie cu cantitatea uriaşă rezidentă în troposferă. În aceste condiţii, modelele de prognoză anunţă concentraţii de până la 150 mcg/mc la sol în România şi semnificativ mai mari la altitudini de peste 2 km. Prezenţa plafonului de nori în timpul zilei de mâine (sâmbătă n.r) va acţiona ca o barieră, împiedicând depunerea consistentă a prafului la sol. Precipitaţii ‘murdare’ sunt totuşi de aşteptat, având în vedere faptul că o parte mică a particulelor de praf se va regăsi şi la altitudini mici, sub plafonul de nori’, menţionează reprezentanţii RADO.

Citeste si:  Covasna: Simo Julia, designerul care a făcut o modă din caftanele armeneşti

Conform observaţiilor efectuate la cele patru staţii lidar ale RADO, vineri dimineaţă stratul de praf înregistra concentraţii de aproximativ 50 micrograme/mc la o altitudine de 3 — 5 km.

Observatorul Atmosferic Român va continua să monitorizeze acest fenomen alături de întreaga reţea de sisteme lidar a Europei, EARLINET.

‘Amploarea acestei intruziuni pare a fi mai ridicată decât în anii precedenţi, conform modelelor de prognoză, dar acest lucru rămâne să fie validat prin observaţii directe. Cele patru sisteme cu laser din România, operaţionale la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti-Magurele, pot detecta particulele din atmosferă până la altitudini de 15 km, fiind implicate în studii internaţionale privind proprietăţile acestora şi efectele asupra climatului şi calităţii aerului’, subliniază comunicatul RADO.

Citeste si:  Preşedintele Băncii Mondiale: Suntem pe cale să pierdem lupta cu Ebola

Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, avertiza joi, printr-o informare postată pe site-ul instituţiei, pot apărea concentraţii foarte reduse de praf saharian deasupra României în zilele de 4 şi 5 aprilie, din cauza maselor de aer provenite din regiunile de vest şi de sud-vest ale continentului.

‘În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest şi de sud-vest ale continentului a evoluat o formaţiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitaţii pe arii extinse, concentraţia particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 şi 5 aprilie concentraţii foarte reduse de praf saharian se pot înregistra şi deasupra României, în condiţiile în care ţara noastră se va afla la extremitatea acestei formaţiuni barice depresionare’, se arăta în informarea ANM.

Citeste si:  20.000 de locuri de cazare, disponibile pe litoral de 1 Mai 2010

Un fenomen similar a avut loc în România în luna mai a anului trecut, când s-a semnalat un nivel redus al concentraţiilor de praf saharian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata