Vast ocean subteran pe un satelit al planetei Saturn

15

Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unui vast ocean sub suprafaţa de gheaţă a unuia dintre sateliţii planetei Saturn, Enceladus, conform Associated Press.

Cercetători americani şi italieni au făcut această descoperire prin intermediul sondei Cassini, o sondă rezultată în urma unei colaborări între NASA şi ESA şi care se află de 17 ani în apropierea lui Saturn, studiind această planetă, celebrele sale inele dar şi sateliţii săi.

Acest ocean de apă lichidă — puţin mai mare decât Lake Superior din America de Nord — se află la polul sud al lui Enceladus.

Datele obţinute de cercetători nu indică o eventuală extindere spre polul nord a acestui ocean, conform coordonatorului acestui studiu, Luciano Iess de la Universitatea Sapienza din Roma. Acest corp de apă are adâncimea medie de 40 de kilometri şi se află sub mai mulţi kilometri de gheaţă. Pe Pământ, acest corp de apă s-ar întinde între Polul Sud şi Noua Zeelandă.

Citeste si:  Enceladus ca o picătură de rouă care se odihneşte pe planul inelelor lui Saturn

Instrumentele rudimentare de la bordul sondei Cassini nu pot determina dacă în acest corp de apă există forme de viaţă, însă această descoperire face din interiorul satelitului Enceladus „un potenţial loc foarte atractiv pentru a căuta viaţă extraterestră”, în sistemul nostru solar, conform planetologului Jonathan Lunine, de la Universitatea Cornell.

În anul 2005 sonda Cassini a detectat un criovulcan tot în regiunea polului sud al lui Enceladus. Oamenii de ştiinţă au lansat ipoteza că aceste jeturi de vapori de apă sărată şi de gheaţă — care ar fi putut conţine moleculele organice, aşa cum este metanul — ar putea să provină dintr-un ocean aflat sub gheaţă. Joi această ipoteză a fost confirmată.

Citeste si:  Pe unul dintre sateliţii lui Saturn există izvoare hidrotermale care ar putea adăposti forme de viaţă

Sonda Cassini a măsurat gravitaţia lui Enceladus cu ocazia a trei survoluri realizate între 2010 şi 2012. Conform acestor măsurători, în zona polului sud, sub suprafaţa îngheţată, se află un corp dens, cel mai probabil apă în stare lichidă. Acest ocean s-ar întinde între suprafaţa îngheţată a satelitului şi nucleul său teluric.

„Este extraordinar ce a reuşit să facă Cassini pentru acest micuţ satelit”, a comentat un alt om de ştiinţă care a participat la acest studiu, David Stevenson de la California Institute of Technology.

Enceladus nu este singurul satelit natural din sistemul nostru solar care are un ocean interior. Titan, cel mai mare dintre sateliţii lui Saturn ar putea avea de asemenea un ocean global. Datele adunate până în prezent vorbesc despre existenţa unor oceane şi pe sateliţii lui Jupiter, Callisto, Ganymede şi Europa.

Citeste si:  Paşii făcuţi de omenire în 2014 în explorarea spaţiului cosmic (II)

Misiunea sondei Cassini urmează să se încheie în 2017, dar până atunci sonda va mai realiza trei survoluri ale lui Enceladus.

Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Science. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata