Preţul gazelor va ajunge la 550 de dolari/1.000 metri cubi după trecerea UE la gazele lichefiate din SUA

Europa nu va putea în viitorul apropiat să cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei germane Wintershall, într-un interviu apărut luni în publicaţia economică Vedomosti, informează agenţia de presă RIA Novosti.

Potrivit lui Seele, discuţiile despre înlocuirea gazelor naturale ruse cu livrări de gaze lichefiate din SUA seamănă mai mult cu nişte declaraţii populiste decât cu previziuni realiste şi întemeiate economic.

‘Livrările în masă de gaze din SUA reprezintă, cu siguranţă, o perspectivă îndepărtată şi nu o prognoză pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba şi care va fi preţul final al acestor gaze în terminalele europene’, a afirmat Rainer Seele, care conduce şi Camera de comerţ ruso-germană.

Citeste si:  Conacul Goleştilor, singurul ansamblu laic fortificat din Ţara Românească

Potrivit acestuia, este dificil de evaluat în ce măsură infrastructura actuală este pregătită pentru eventualele livrări din America şi dacă există un număr suficient de petroliere pentru transportarea lor.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior că preţul gazelor în Europa va creşte cu 50% în cazul în care autorităţile europene vor decide să renunţe la gazele din Rusia.

Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare şi a altei infrastructuri va conduce la faptul că gazele în Uniunea Europeană vor costa cel puţin 550 dolari pe mia de metri cubi în loc de 380 de dolari, cât este în prezent, a indicat ministrul rus.

Citeste si:  Patronii de la clubul Colectiv, arestaţi preventiv

Discuţiile despre o posibilă reducere a importurilor de resurse energetice din Rusia au apărut în Europa după agravarea bruscă a situaţiei politice din Ucraina şi includerea Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse. Necesitatea reducerii dependenţei ţărilor europene de importurile de resurse energetice din Rusia a fost evocată la 21 martie de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

În prezent, Comisia Europeană efectuează o evaluare a securităţii energetice a UE, un raport final fiind aşteptat în luna iunie.

Bruxellesul vede în gazele lichefiate din SUA o posibilă alternativă la gazele ruseşti, notează RIA Novosti. Posibilitatea începerii livrării de gaze americane în Europa a fost invocată la 26 martie de către preşedintele SUA, Barack Obama. În prezent, şapte companii americane dispun de licenţă pentru a vinde gaze lichefiate ţărilor din Uniunea Europeană. Între altele, unele dintre autorizaţiile emise au fost date unor instalaţii încă în construcţie, care nu sunt încă gata să înceapă livrarea, adaugă agenţia rusă de presă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata