Rusia cere Ucrainei 11 miliarde de dolari din „datoria” la gazul livrat

18

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat sâmbătă că Ucraina va trebui să ramburseze suma de 11,4 miliarde de dolari corespunzând reducerii preţului la gaz care i-a fost acordată în ultimii patru ani, relatează AFP.

Această reducere era prevăzută de acordul de la Harkov, semnat în aprilie 2010, ce a prelungit până în 2017 utilizarea de către Flota rusă a Mării Negre a bazei din Sevastopol, în Crimeea.

Deoarece acest acord a fost anulat în cursul săptămânii — a subliniat Aleksei Miller, într-un interviu acordat televiziunilor ruse de stat—, Ucraina trebuie să ramburseze banii.

Citeste si:  Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei: NATO este o "tumoare canceroasă" a continentului european şi trebuie dizolvată

Rusia de fapt a plătit pentru a-şi păstra Flota în Ucraina (…), pentru ca acordul să fie prelungit, deci se poate spune că Rusia a plătit în avans. Aceşti 11,4 milliarde sunt deci o datorie pe care Ucraina a contractat-o faţă de Rusia’, a declarat el.

Rusia a anunţat săptămâna aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind că acesta nu îşi mai are rostul deoarece Crimeea este acum a Rusiei. Ucraina trebuie să plătească în prezent gazul la tariful de 485 de dolari 1.000 metri cubi, iar Gazprom a anunţat că doreşte să fie plătiţi imediat cei 2,2 miliarde corespunzători livrărilor recente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata