George Becali, amendat de Consiliul Concurenţei cu 41.000 euro în 2013, pentru că nu a notificat achiziţionarea ARCOM

Consiliul Concurenţei l-a amendat, anul trecut, pe George Becali cu 183.526 de lei (aproximativ 41.000 de euro), reprezentând 0,9% din cifra de afaceri totală înregistrată în anul anterior sancţionării, pentru că nu a notificat autoritatea de concurenţă în cazul achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni la ARCOM, se arată în Raportul de activitate al Consiliului Concurenţei pe anul 2013.

În 2012, Consiliul Concurenţei a declanşat din oficiu o investigaţie privind posibila încălcare a Legii concurenţei de către George Becali, prin punerea în aplicare a unei concentrări economice înaintea notificării şi emiterii unei decizii de către autoritatea de concurenţă.

Citeste si:  Concurs de sporturi montane pentru promovarea rezervaţiei naturale Cheile Turzii

Prin mai multe tranzacţii succesive, în anul 2008, George Becali a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni din capitalul social al ARCOM Bucureşti (71,53%), dobândind, astfel, controlul unic direct asupra întreprinderii şi indirect asupra întreprinderilor controlate de aceasta.

Operaţiunea a reprezentat o concentrare economică, în sensul Legii concurenţei, fapt pentru care achizitorul avea obligaţia de a o notifica Consiliului Concurenţei înainte de punerea sa în aplicare (prin măsuri, precum: exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea întreprinderii, încheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea întreprinderii etc.).

Citeste si:  Consiliul Concurenţei investighează preluarea Ozone de către Advent

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că, fără a notifica concentrarea economică şi fără a obţine o decizie a autorităţii de concurenţă privind compatibilitatea operaţiunii cu un mediu concurenţial normal, George Becali şi-a exercitat drepturile de vot aferente participaţiei achiziţionate în cadrul Adunărilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Acţionarilor Întreprinderii, în acest fel încălcând regulile privind controlul concentrărilor economice.

‘Având în vedere faptul că operaţiunea nu a fost notificată anterior declanşării investigaţiei şi nici pe parcursul acesteia, analiza compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal a fost realizată în cadrul procedurii de investigaţie, rezultând că operaţiunea nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa relevantă, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante’, se spune în raport. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata