Ucraina: Pericol de secesiune în estul ţării

16

Acţiunile proruse se amplifică în estul Ucrainei, în special la Doneţk, unde separatiştii au decis să organizeze un referendum pe marginea suveranităţii regionale, notează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.

Ucraina s-a confruntat luni, 7 aprilie, cu pericolul secesiunii în zonele rusofone frontaliere cu Rusia, unde activiştii au proclamat ‘republica suverană Doneţk’, conform unui plan rus de ‘dezmembrare’ a ţării, după cum atenţionează guvernul pro-european de la Kiev.

În faţa acestui nou pericol cu care se confruntă fragilul guvern interimar instalat la Kiev după înlăturarea regimului Ianukovici, în februarie, Washingtonul i-a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze ‘să destabilizeze’ Ucraina şi, la fel ca europenii în ultimele zile, a ameninţat Moscova cu ‘noi sancţiuni contra economiei ruse’ în caz de derapaj, precizează Biroul de presă al Casei Albe.

Citeste si:  George Soros este în spatele haosului din Ucraina?

Tensiunile s-au amplificat începând de duminică, atunci când manifestanţi proruşi au pus stăpânire pe clădiri oficiale în mai multe oraşe din estul Ucrainei, dând jos drapelele ucrainene în galben şi albastru, pentru a arbora în locul lor drapele ruseşti în alb, albastru şi roşu. Primind ordinul să evite orice incident sângeros, poliţia i-a lăsat să treacă după câteva scurte ciocniri.

Vladimir Putin s-a angajat să apere ‘prin toate mijloacele’, în caz de violenţe, populaţiile rusofone din republicile fostei URSS, iar desfăşurarea a circa 40.000 de soldaţi ruşi la frontierele cu Ucraina a stârnit temeri privind o invazie.

Citeste si:  Ucraina primește o primă tranşă de 250 milioane de euro de la Comisia Europeană

Dacă manifestanţii au evacuat în dimineaţa zilei de luni clădirea administraţiei din Harkov, unde situaţia a rămas totuşi extrem de tensionată întreaga zi, la Doneţk, oraş cu un milion de locuitori, situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă, evenimentele s-au accelerat. După ce au pus stăpânire pe clădirea Administraţiei, manifestanţii au intrat şi în cea a Serviciilor de Securitate (SBU), iar luni unii activişti aveau arme. Un grup de necunoscuţi a tras în aer lângă televiziunea locală.

Spre sfârşitul dimineţii, baricadaţi în clădirile administrative ale oraşului, separatiştii au proclamat, în ropot de aplauze şi urale, ‘republica populară Doneţk’, după cum se poate vedea şi din materiale video postate pe internet. Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, ei au decis să organizeze, până la 11 mai, un referendum privitor la suveranitatea regională, site-ul de informaţii ‘Ostrov’ afirmând la rândul său că aceştia cereau alipirea la Federaţia Rusă.

Citeste si:  Rusia avertizează în legătură cu o posibilă "catastrofă umanitară" produsă de refugiaţi din Ucraina
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata