Vaslui: Chevron a angajat 32 de locuitori din Pungeşti

29

Chevron Romania Exploration & Production a organizat, marţi, Ziua Porţilor Deschise pentru presă, la şantierul din localitatea Siliştea comuna Pungeşti, ocazie cu care reprezentanţii companiei americane au anunţat că activităţile de explorare se desfăşoară în prezent fără incidente, iar printre lucrătorii angajaţi se numără şi 32 de persoane din Pungeşti.

Tom Holst, manager al Chevron Romania, a declarat cu această ocazie că pentru compania americană ‘este foarte important ca toate operaţiunile desfăşurate să respecte standardele de siguranţă şi legislaţia de mediu’.

‘Pentru etapa iniţială am lucrat cu compania Prospecţiuni şi am avut 90 de zile fără incidente, iar pentru cea de-a doua etapă, cea de foraj, lucrăm cu specialiştii Dafora şi avem deja 20 de zile de lucru fără probleme. Avem toate avizele necesare pentru desfăşurarea activităţii de aici, inclusiv avize de mediu’, a precizat Tom Holst.

Reprezentanţii Chevron au afirmat că pentru lucrările de la perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti au fost angajate 56 de persoane din judeţul Vaslui, 32 dintre salariaţi fiind din comuna Pungeşti.

Citeste si:  Marele bluff al independenţei energetice

La rândul său, Jim Christianopoulos, reprezentant Chevron Romania, a făcut o serie de referiri la metodele de protecţie a mediului, printre care forarea puţurilor de monitorizare a apei subterane, monitorizarea permanentă a apei aerului şi nivelului de zgomot, amplasarea de membrane pentru substanţele care rămân izolate sau amenjarea unul mal de pământ care izolează platforma de restul locului. Acesta a amintit cp platforma este situată la o distanţă de un kilometru de sat şi la 600 de metri de ultima casă şi că cele două controale efectuate în zonă de reprezentanţii Gărzii de Mediu nu au arătat nicio neregula.

Jurnaliştii invitaţi au făcut un tur al şantierului, ghidaţi de echipa de specialişti Chevron şi Dafora. Filmarea şi fotografierea au fost permise pe toată durata vizitei, însă nu şi transmisiunea live de la faţa locului şi nici accesul cu echipamente specifice.

Citeste si:  Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte cu reprezentanţi ai Chevron, ExxonMobil şi Petrom

Pe parcursul vizitei ziariştilor, de după gardurile de protecţie care împrejmiesc perimetrul şi păziţi de zeci de jandarmi, mai mulţi activişti de mediu şi localnici din zonă au protestat faţă de decizia Chevron de a demara explorarea în zonă. Protestatarii au cerut companiei Chevron să oprească lucrările şi au solicitat demisia autorităţilor. Protestatarii le-au reproşat ziariştilor că au acceptat să viziteze perimetrul Chevron şi i-au învinuit pe jandarmi că păzesc în continuare zona, având în vedere că la Pungeşti este încă în vigoare statutul de ‘zonă specială de siguranţă publică’.

Referitor la prezenţa jandarmilor la Pungeşti, Tom Holst a declarat  că aceasta este exclusiv decizia Jandarmeriei şi a amintit incidentele din luna decembrie a anului trecut, când o serie de protestatari ar fi distrus gardurile care înconjoară perimetrul concesionat de Chevron, lucru care a condus la declararea zonei speciale de siguranţă publică.

Citeste si:  SEN 2015-2035: România trebuie să intensifice explorarea sau exploatarea de noi zăcăminte convenţionale şi neconvenţionale

La ieşirea din perimetrul Chevron, pe drumul Gârceni — Vaslui, autocarul presei a fost atacat cu pietre şi ouă de un grup de aproximativ 50 de protestatari. Șoferul autocarului a spus că, cel mai probabil, nu va depune plângere la Poliţie, cu toate că maşina a fost avariată uşor. El a precizat că daunele vor fi acoperite de asigurarea tip Casco a maşinii.

Chevron a obţinut în judeţul Vaslui acorduri de mediu pentru începerea explorării în patru perimetre: Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti, Păltiniş 1A, în comuna Băceşti şi al patrulea — Puieşti, comuna Puieşti. În prezent, lucrările au demarat pe perimetrul situat în localitatea Siliştea, comuna Pungeşti, acolo unde au fost mai multe proteste. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Catalin spune

    Acestea sunt multele locuri de muncă promise de cei ce vor să ia totul mai pe nimic. Cu 52 de vasluieni angajați, ce să mai!!! La Rosia Montană or depăși 100?!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata