În România, albinele vin în ajutorul medicinei

Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei în plăci, a polenului pentru favorizarea digestiei şi a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativă cunoscută sub numele de apiterapie, practicată în România şi care îşi are rădăcinile în antichitate, menţionează AFP într-un material publicat joi.

În Grecia antică, Hipocrate folosea mierea pentru a trata rănile şi romanii descriau polenul drept ‘praful care dă viaţă‘. ‘Stupul este cea mai veche farmacie naturală şi cea mai sănătoasă’, explică Cristina Mateescu, directoarea generală a Institutului român de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA).

Citeste si:  Albinele pot ajuta la depistarea minelor din Balcani

‘La mine în sat, străbunica mea era vindecătoare şi folosea produsele stupului. Ea m-a inspirat’, îşi aminteşte Dr. Mariana Stan, medic alopat clasic timp de mai mulţi ani, ea practicând în prezent la Bucureşti apiterapia, ‘ce dă rezultate mai lent, dar acestea sunt mai durabile şi mai profunde’.

România este una dintre puţinele ţări unde apiterapia a fost inclusă în pregătirea medicală de bază. Extractul de propolis creat de ICDA a fost recunoscut oficial ca medicament. În India, China şi în Egiptul antic, propolisul a fost apreciat pentru calităţile sale cicatrizante şi antiseptice.

Citeste si:  Munca la distanta a fost reglementata: care sunt drepturile unui angajat

Creat în anul 1974, acest institut are în prezent 105 angajaţi. Pe lângă activitatea de cercetare pentru protejarea sănătăţii coloniilor de albine, el comercializează circa 30 de tratamente omologate. O nouă gamă de terapii de acest fel permite şi tratarea câinilor şi pisicilor cu ajutorul apiterapiei.

‘România este o campioană a apiterapiei, pe care a recunoscut-o de mult timp drept o componentă a medicinei ştiinţifice’, explică pentru AFP profesorul american Theodor Charbuliez, preşedintele Comisiei pentru apiterapie de la Apimondia, organizaţie ce regrupează mii de apicultori din întreaga lume.

Citeste si:  TIFF: Filmul "Câini" a câştigat Trofeul Transilvania
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata