Europa Centrală şi de Est: numărul insolvenţelor a crescut cu 5%

– Majorarea numărului insolvenţelor a fost cauzată de încetinirea creşterii economice din zona Euro şi de măsurile fiscale

 – România are a doua cea mai mare rată de creştere a numărului insolvenţelor, în raport cu firmele active

 – Specialiştii se aşteaptă la o relativă stabilizare a ratei insolvenţelor în anii 2014 şi 2015

 

Conform celui mai recent studiu „Coface”, companiile din regiunea Europei Centrale şi de Est s-au confruntat cu un an dificil in 2013: situatia economica deja subreda si consumul gospodariilor scazut ca urmare a masurilor fiscale de combatere a cresterii deficitelor bugetare. Accesul la credite a fost in continuare limitat in conformitate cu cererea si oferta redusa de noi credite.

Aceast situatie a afectat in mod direct companiile si le-a fortat sa-si revizuiasca descrescator obiectivele de vanzari. Mai mult decat atat, exportul, contribuabilul asteptat sa participe la cresterea PIB-ului, a avut de suferit din cauza reducerii  ritmului de crestere din zona Euro, unde economiile din Europa Centrala si de Est isi realizau, in mod traditional, cea mai mare a comertului lor extern.

Citeste si:  Viorel Hrebenciuc a fost interceptat când se interesa de stadiul retrocedărilor din judeţul Bacău (stenograme)

 

  • Numărul insolvenţelor în CEE, cu excepţia Ungariei, a crescut în medie cu 9%

Aceasta imagine economica s-a reflectat in statisticile de insolventa, cu aproape 70.000 de entitati economice aflate in insolventa in 2013. Pentru toate tarile din regiunea CEE, cu exceptia Ungariei, numarul de insolvente a crescut in medie cu 9%. Bulgaria a inregistrat cea mai mare crestere a acestor cazuri, cu 834 de companii (+39%). Acest lucru poate fi observat si in scaderea cererii, accesul dificil la credite si in lipsa unor programe de sprijinire a afacerilor.

 Letonia este starul Raportului de Insolventa CEE, cu un numar de insolvente in scadere cu 7%. Acest rezultat pozitiv se reflecta si in cresterea PIB-ului cu o valoare estimata de 4,6% si in consumul privat in crestere a acestei tari baltice.

“Tarile din CEE s-au confruntat cu un mediu provocator in dezvoltarea afacerilor pe parcursul anului trecut. Ele au avut de suferit atat din punctul de vedere al reducerii cheltuielilor gospodaresti, dar si din cauza recesiunii in zona Euro, principala zona de tranzactionare pentru cele mai multe dintre ele. Republica Ceha, o tara puternic dependenta de exporturile catre tarile dezvoltate din UE, a confirmat aceasta situatie – atat pe partea macro cu cei doi ani de recesiune, cat si pe partea de micro, cu rata de crestere a insolventelor cu 26% in 2012 si apoi cu 32% in 2013”, explica Grzegorz Sielewicz, Economist Coface.

 

  • România a generat în 2013 circa 40% din totalul insolvenţelor deschise în CEE

Avand in vedere numarul de proceduri de insolventa nou deschise pe parcursul anului 2013 in cadrul tarilor din Europe Central Estica, Romania se remarca cu a doua cea mai mare rata a insolventelor raportate la numarul firmelor active, respectiv 6,44%. Singura tara cu un procent mai ridicat este Serbia, unde procentul de 7,61% este mai degraba datorat unui efect de baza (un numar redus de companii active).

Citeste si:  BCE ar putea fi nevoită să extindă programul de relaxare cantitativă pentru a stimula creşterea zonei euro

Mai mult decat atat, Romania a inregistrat un numar de 27.145 de insolvente nou deschise pe parcursul anului 2013, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult decat nivelul inregistrat in Ungaria, desi numarul de firme active (cu cifra de afaceri diferita de zero) este cu 30% mai redus in Romania. Comparatia devine si mai elocventa analizand cifrele inregistrate in Romania referitor la cazul Poloniei, care inregistreaza de 300 ori mai putine insolvente (doar 818 proceduri noi de insolventa deschise in anul 2013), in conditiile unui numar de firme active de 4 ori mai mare, comparativ cu Romania.

Citeste si:  UE cere o reglementare la nivel european a vânzărilor în lipsă (short selling)

 „Fenomenul insolventelor a luat amploare pe plan local, in special in perioada post-criza a ultimilor 5 ani, in conditiile in care Romania genereaza aproximativ 40% din totalul insolventelor deschise pe parcursul anului 2013 in Europa Central Estica, inregistrand in acelasi timp o pondere de doar 6% in totalul firmelor active din regiune. Acest fenomen este amplificat in Romania de un cadru legislativ foarte permisibil partii debitoare si care incurajeaza procedura insolventei drept o masura eficienta de protectie impotriva creditorilor”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata