Fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost condamnat definitiv, joi, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 6 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

ÎCCJ i-a respins recursul lui Silviu Bian şi a menţinut condamnarea aplicată în iunie 2013 de Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, instanţa supremă a menţinut şi condamnările în cazul celorlalţi doi inculpaţi din acest dosar, respectiv Cristache Ristea (directorul executiv al Centrului de Formare Râşnov) — patru ani închisoare, Alexandra Maria Țichindelea (director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM) — doi ani de închisoare.

În schimb, judecătorii au admis recursul DNA sub aspectul dispoziţiei de confiscare a sumelor de bani, iar instanţa supremă a dispus ca Silviu Bian să restituie sumele de bani rămase după restituirile de la urmărirea penală, după cum urmează: 71.800 lei către Nicolae Cătănoiu, 87.800 lei şi 7.500 euro către Bogdan Benea, 184.800 lei către Ion Neacşu, 258.300 lei şi 14.500 euro către Aurora Pop, 149.800 lei către Maria Benea, 54.500 lei către Gabriela Șuvar şi 29.200 lei către Bogdan Poiniţeanu.

Citeste si:  Poliţiştii de la Direcţia Permise foloseau un limbaj codificat; banii din mită erau "coco" sau "iepuroi"

Magistraţii au constatat că în cursul urmăririi penale au fost restituite următoarele sume de bani: 21.200 lei către Nicolae Cătănoiu, 20.200 lei către Bogdan Benea, 21.200 lei către Ion Neacşu, 21.200 lei către Aurora Pop, 21.200 lei către Maria Benea, 9.000 lei către Gabriela Șuvar, 15.500 lei către Ioan Căliman.

Decizia este definitivă.

Potrivit DNA, începând cu 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se aflau în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare — PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România — ICAR”, pentru fiecare proiect fiind alocată finanţarea maxim admisă de 5 milioane de euro.

Citeste si:  Solomon Wigler, fost consilier al lui Oprescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare

În perioada decembrie 2010 — octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al ANOFM şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei şi 22.000 euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Potrivit anchetatorilor, banii au fost remişi lui Silviu Bian de directorul executiv al Centrului de Formare Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Citeste si:  DNA: Inspectorul şef teritorial Trafic Rutier, Rareş Pop, reţinut

„Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, informa DNA.

De asemenea, Maria Țichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011 a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită.

Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. crestin spune

    DE CE OARE LA NOI IN ROMANIA NU SE DAU SENTINTE DE 15 ORI 20 DE ANI FARA POSIBILITATE DE ELIBERARE SI MUNCA SILNICA? AM AVEA FORTA DE MUNCA LA REFACEREA CAILOR FERATE ROMANE SI CARNATARII FURACIOSI AI NEAMULUI SA AIBA FRICA-N SUFLET(UN PIC)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata