Geoană: Este o cutumă în PSD ca preşedintele să candideze la prezidenţiale

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat vineri, 11 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că există o cutumă în partid ca preşedintele acestuia să fie şi candidatul formaţiunii pentru alegerile prezidenţiale, însă decizia îi aparţine lui Victor Ponta.

Geoană a spus că se bucură că PSD îşi doreşte să aibă propriul candidat la prezidenţiale, pentru că o altă soluţie ar fi fost „nenaturală”.

„Ce a spus domnul Victor Ponta ca preşedinte al PSD este situaţia de fapt, nimeni nu ascunde nimic. Nu pot decât să mă bucur că, pe măsură ce ne vindecăm după rana lăsată după părăsirea corabiei de către domnul Antonescu, colegii şi colegele mele se îndreaptă către soluţia naturală, ca PSD, cel mai mare partid al României, să aibă candidat propriu la prezidenţiale. Eu asta susţin, am spus-o de ani de zile, o spun şi acum şi mă bucur că, pe fiecare zi ce trece, şi Victor Ponta, şi colegii mei din partid se îndreaptă către această soluţie absolut firească. Ar fi nenatural ca PSD să nu aibă candidat şi ar fi şi riscant pentru un alt candidat susţinut de noi, care ar avea dificultăţi chiar să intre în turul al doilea”, este de părere senatorul social-democrat

Citeste si:  Primăvara vine după 20 martie 2010

Fostul lider al PSD spune că, dacă Victor Ponta îşi va dori să candideze, partidul îl va susţine, pentru că există această cutumă, ca liderul formaţiunii să fie şi candidatul pentru alegerile prezidenţiale.

„Este o cutumă, este ceva nescris în partid, dar Victor Ponta e un lider tânăr. Aşa cum a spus-o de nenumărate ori, după 25 mai va lua o decizie, vom lua o decizie şi, într-un congres al partidului, vom alege formula cea mai bună. Dacă asta îşi va dori, partidul îl va susţine. Dacă îşi doreşte să continue ca prim ministru, va trebui să ne gândim la altă soluţie”, a spus Geoană.

Întrebat dacă nu îşi doreşte să fie el candidatul social-democraţilor pentru Palatul Cotroceni, Mircea Geoană a răspuns că nu îi place să se autopropună, dar a admis că reprezintă o variantă.

„Nu îmi place să mă autopropun, dar domnul Ponta a făcut o enumerare de potenţiali candidaţi, a spus-o dânsul şi nu am cum să nu fiu de acord cu preşedintele partidului, că în PSD sunt doi potenţiali candidaţi: domnia sa şi cu mine. Vom decide după 25 mai, vedem ce se întâmplă şi la alte partide. Va fi o undă de şoc, ca la Târlişua, şi pe la PNL, şi pe la PDL. O să vedem, luăm o decizie cu toţii, cu calm şi cu raţiune şi extrem de colegial. Noi nu suntem în partid într-un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi, pur şi simplu suntem un partid prea serios, prea matur, prea mare şi prea responsabil ca să cădem în astfel de tentaţii facile”, a mai declarat Geoană.

Citeste si:  Ponta: Cu doar 7,8% risc de default, România este la fel de sigură precum statele dezvoltate din UE

În opinia senatorului PSD, necâştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul social-democrat ar însemna „reinventarea regimului Băsescu”.

„Scopul nostru este să putem să câştigăm alegerile prezidenţiale, pentru că orice altă formă, în afara unui candidat de-al nostru, înseamnă, de fapt, reinventarea regimului Băsescu. Toţi se duc către formarea unui bloc, unui conglomerat pe zona de dreapta sau pseudo-dreapta, care înseamnă, într-o formă sau alta, negocierea cu Traian Băsescu. Înseamnă că un candidat din zona respectivă, oricum s-ar numi acela, înseamnă reinventarea şi continuarea regimului Băsescu. Este un lucru care nu este bun pentru ţară. A fost de ajuns, zece ani de zile este mult prea mult deja şi avem obligaţia să dăm României un început nou, după 25 de ani de reformă mai mult sau mai puţin convingătoare şi după 10 ani de regim Băsescu, într-o lume care se schimbă, într-o regiune care este extrem de volatilă şi extrem de intensă”, a afirmat Geoană.

Citeste si:  MUZEELE ŢĂRII: Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău

Mircea Geoană se află într-o vizită de o zi în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care a participat la o dezbatere pe probleme de mediu, alături de membrii comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor şi ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, după care sunt programate o acţiune de plantare de puieţi la Sângeorz-Băi şi o vizită la pepiniera din Lunca Ilvei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata