Evaziune fiscală: Negocieri suspendate între Washington şi Moscova

23

Negocierile dintre Washington şi Moscova privind participarea Rusiei la legea americană FATCA împotriva evaziunii fiscale au fost suspendate, au făcut cunoscut vineri surse din cadrul Trezoreriei SUA, citate de AFP.

În cadrul legii FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), votată în 2010 pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale, Statele Unite cer băncilor străine să fie informate despre prezenţa printre clienţii lor a persoanelor impozabile în SUA.

Potrivit legii, contestată iniţial, dar acceptată în final de numeroase ţări, băncile străine sunt sancţionate financiar dacă nu adoptă această transparenţă faţă de Statele Unite.

Citeste si:  Orbita ISS a fost modificată cu succes

În total, 45 de ţări au semnat ori sunt pe cale de a semna cu Statele Unite convenţia în cauză, însă discuţiile dintre Washington şi Moscova pe această temă au fost întrerupte.

‘În conformitate cu abordarea noastră a angajamentului bilateral pe care îl avem cu Rusia, Statele Unite au suspendat negocierile cu Rusia pentru un acord FATCA’, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane, fără să precizeze oficial că întreruperea negocierilor constituie o nouă sancţiune la adresa Moscovei ca răspuns la criza din Ucraina.

Citeste si:  Un student american a realizat un oraşel virtual cu ajutorul jocului Minecraft - VIDEO

Aceasta implică faptul că, dacă guvernul rus sau băncile în mod individual nu sunt înregistrate în convenţia FATCA, tranzacţiile spre aceste instituţii financiare ruse vor face obiectul unor penalităţi din partea autorităţilor americane.

Legea FATCA intră în vigoare pe 1 iulie, dată de la care vor fi aplicate primele penalităţi.

‘În general, instituţiile financiare din ţări străine care nu au semnat convenţia cu Statele Unite trebuie să se înregistreze (individual) cu serviciile fiscului american (…), în caz contrar fiind supuse unei taxe de 30% din plăţile provenite din SUA’, a precizat un purtător de cuvânt al Trezoreriei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata