Ce am vedea dacă am putea pătrunde într-o celulă? Două animaţii splendide ne dezvăluie secretele vieţii – VIDEO

31

 În anul 2006, o echipă de oameni de ştiinţă şi specialişti în grafică pe computer a realizat una dintre cele mai celebre animaţii ştiinţifice, un clip de 3 minute numit The Inner Life of the Cell – „Viaţa lăuntrică a celulei” – care s-a bucurat de un succes remarcabil, conform descoperă.ro.

Recent, realizatorii au „plusat” cu un nou clip despre ceea ce se petrece în interiorul unei celule, o animaţie care detaliază, în mod la fel de spectaculos, „aventurile” unor molecule esenţiale pentru viaţă.

Clipul video The Inner Life of the Cell a fost rodul colaborării dintre Xvivo, o companie americană specializată în crearea de animaţii cu subiect ştiinţific, şi BioVisions, un program al departamentului de biologie celulară şi moleculară al Universităţii Harvard, destinat realizării de materiale vizuale pe teme ştiinţifice.

Citeste si:  "Haina îl face pe om". Cum se îmbrăcau personaje istorice celebre din România

Specialiştii au creat atunci un videoclip despre o celulă imunitară: aceasta se rostogoleşte de-a lungul peretelui intern al unui vas de sânge, până când detectează semnele unei infecţii.

Filmul înfăţişează, în continuare, ceea ce se petrece în interiorul celulei: moleculele care plutesc în citoplasmă asigură transmiterea semnalului din exterior, ce comunică existenţa infecţiei. Anumite gene din celulă sunt activate şi determină celula să fabrice proteine noi care sunt „ambalate” în vezicule (globurile de culoare albastră).

O proteină specială numito kinesină „cară” veziculele prin celulă, deplasându-se de-a lungul unor cabluri moleculare. Odată ajunse la destinaţie, veziculele îşi elaborează conţinutul, adică proteinele noi create de celulă, iar acestea determină celula să se oprească din călătoria ei prin vasul de sânge şi să se aplatizeze, strecurându-se între celule care alcătuiesc peretele vasului de sânge, pentru a detecta infecţia.

Citeste si:  NATO cere Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina

Pentru a realiza animaţia, realizatorii au utilizat informaţii  ştiinţifice detaliate referitoare la forma unor molecule şi la procesele celulare. Însă pentru a putea reprezenta într-o formă uşor de înţeles aceste procese, extrem de complexe în celula vie, realizatorii au trebuit să mai simplifice „peisajul” intracelular, lăsând la o parte multe dintre moleculele proteice care există în citoplasmă, ceea ce dă impresia că în celulă există mult spaţiu liber.

În realitate, totul e foarte îngrămădit acolo, după cum explică Michael Astrachan, preşedinte şi director de creaţie al companiei Xvivo. Iar Alain Viel, director al departamentului de cercetări ale studenţilor la U. Harvard şi membru al echipei BioVisions, a comparat interiorul unei celule cu peronul metroului la o oră de vârf.

Citeste si:  Circa 100 de tancuri ruseşti au intrat în numai trei zile în Ucraina

De asemenea, în clipul din 2006, realizatori au ales să reprezinte proteinele mişcându-se cu o încetineală plină de graţie; în realitate, moleculele de proteine vibrează întruna, mişcându-se repede şi ciocnindu-se de alte molecule şi de peretele celular.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata