
Ce putem mânca în perioada sărbătorilor pentru a ne simţi bine?
Fiecare categorie alimentară este utilă/benefică într-un anumit moment, în anumite circumstanţe şi în anumite combinaţii.
Ca să înţelegeţi mai bine voi împărţi tipurile de diete în două categorii mari:
1) Diete de detoxifiere
2) Diete de ”întreţinere” sau ”stil de viaţă”
1) DIETA DE DETOXIFIERE
Există doar o singură categorie de alimente care realizează ceea ce noi numim ”detoxifiere” (adică eliminarea reziduurilor toxice din organism).
De fapt, corpul se ”curăţă” singur îşi elimină reziduurile care se acumulează în sistemul limfatic (mucus) şi în sistemul digestiv (placă mucoidă) dacă este lăsat să o facă. Adică dacă are destulă energie să o facă. Creatorul ne-a dăruit un corp perfect care are mecanisme proprii de vindecare.
Pentru aceasta corpul are nevoie să nu mai folosească energie pentru digestie pentru a o putea redirecţiona spre procesul de detoxifiere – eliminare – vindecare. De aceea, alimentele care solicită minim de energie pentru digestie sunt acelea care permit corpului să facă cele mai multe eliminări. Aşadar, FRUCTELE reprezintă alimentele principale pentru detoxifiere.
Doar fructele realizează detoxifierea corpului în special sub formă de suc de fructe care este uşor absorbit, digerat şi folosit de către corp. Dintre fructe există câteva ”notorii” şi puternice pe detoxifiere limfatică: lămâile (cura de lămâi este una dintre cele mai puternice ”de curăţare” ale sistemului limfatic) strugurii şi pepenii ca şi monofruct (cură de 7-10-14 sau mai multe zile doar cu aceste fructe).
Cea mai puternică ”detoxifiere” se realizează cu ”postul cu apă distilată” pe perioade variabile de 1-3, 7 sau mai multe zile. Uneori şi cu ”postul negru” complet (fără absolut nimic 1-3 zile). Aşadar, cu cât este lăsat tubul digestiv mai mult în repaus, cu atât există mai multă energie pentru detoxifiere.
Curele de detoxifiere se fac sub supraveghere medicală şi nu se trece direct la o cură de detox, precum şi nu se întrerupe brusc o cură de detox. Procesul este treptat şi evoluţia persoanei este urmărită atent (iar organismul susţinut, la nevoie, cu produse naturale).
O altă dietă de ”detoxifiere” este cea cu fructe şi legume crude, mai ales cu sucuri din fructe şi legume crude. Nu este atât de puternică precum cea doar cu fructe întrucât legumele NU realizează detoxifiere limfatică (doar digestivă). Adică ”profunzimea” detoxifierii nu este atât de mare. Dar este indicată la persoane exterm de intoxicate, la supraponderali sau la cei care fac prima oară o cură de detoxifiere.
Poate fi ţinută perioade de timp de la 10-15 zile până la 2-3 sau mai mulţi ani de zile. Sau luni de zile întrerupte de perioade de alimentaţie normală.
Aşadar, regimul alimentar cu crudităţi doar cu fructe şi legume crude este un regim ”de detoxifiere” care poate fi ţinut perioade variabile de timp.
În perioada verii, când vremea este caldă, pentru corpul omenesc este mult mai uşor să ţină dieta de detoxifiere. Iarna este ceva mai dificil.
Din experienţa noastră, cea mai dificilă perioadă pentru detoxifiere este primăvara (lunile martie – aprilie- mai) când calitatea fructelor/legumelor existente nu este bună, iar cele proaspete de primăvară încă nu au apărut (sau abia apar cele de seră nu la fel de gustoase).
Regimul ”raw vegan” cu crudităţi, aşa cum este el promovat de diferite persoane mai ales în varianta în care include cantităţi foarte mari de nuci, seminţe, vlăstari, germeni (şi alte alimente bogate în proteine deci creatoare de aciditate în sistemul limfatic) duce, în timp, la multe reacţii în corp.
Din păcate, regimul raw-vegan greşeşte prin combinaţiile multiple pe care le face (combinaţiile sunt foarte grele pentru sistemul digestiv) şi pentru neluarea în seamă a simptomelor de detoxifiere pe care le declanşează, uneori.
Pentru că orice alimentaţie ”crudă” nepreparată termic declanşează un proces de detoxifiere, de intensitate mai mică sau mai mare. Şi dacă nu este înţeles şi mai ales, dacă nu este sprijinit (dacă organele de eliminare nu sunt susţinute) pot apare ceva probleme în timpul lui.
Alimentele gătite, legumele gătite, NU REALIZEAZĂ detoxifiere. Numai alimentele crude, nepreparate termic.
Regimul ”vegetarian” care conţine legume preparate termic nu se încadrează în dieta de detoxifiere, ci în cea ”de înteţinere” şi vom discuta despre el la următorul punct.