GIEC subliniază urgenţa unei acţiuni concertate la nivel global împotriva schimbărilor climatice

17

Limitarea încălzirii climatice la 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială este încă posibilă, dar presupune acţiuni rapide în vederea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40 până la 70% până în 2050, potrivit experţilor GIEC, citaţi de France Presse.

Fără o schimbare majoră și rapidă în mediul energetic mondial foarte dependent de cărbune și petrol, creșterea temperaturii mondiale va fi de 3,7 până la 4,8 grade Celsius la orizontul lui 2100, potrivit unui document publicat duminică la Berlin de Grupul interguvernamental de experţi asupra climatului (GIEC).

Citeste si:  Italia este prima țară din lume care va introduce studiul schimbărilor climatice în școli

Actualmente, nu numai că emisiile de GES nu încetează să crească, dar fac acest lucru într-un ritm din ce în ce mai ridicat: 2,2% pe an între 2000 și 2010, într-un deceniu ce a fost marcat de o revenire în forţă a cărbunelui. „În lipsa unor reduceri de emisii înaintea lui 2030, va fi mai greu să nu depășim 2 grade Celsius, iar opţiunile vor fi mai limitate”, avertizează oamenii de știinţă.

În context, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice Connie Hedegaard i-a contactat telefonic duminică pe marii poluatori pentru a le solicita să se angajeze imediat în favoarea reducerii emisiilor lor de gaze cu efect de seră. „Raportul GIEC este clar: nu există un plan B. Nu există decât un plan A și anume acela al unei acţiuni colective pentru reducerea emisiilor acum”, a subliniat ea într-un comunicat.

Citeste si:  Parisul rănit găzduieşte o conferinţă pe tema climei decisivă pentru viitorul planetei

În ceea ce-l privește, secretarul de stat american John Kerry a reacţionat la publicarea raportului GIEC apreciind că limitarea încălzirii planetei este „o problemă de voinţă și nu de capacitate”. „Acest raport este foarte clar asupra faptului că ne aflăm în faţa unei probleme de voinţă mondială și nu de capacitate”, a precizat Kerry într-un comunicat.

„Acest raport evidenţiază tehnologiile deja disponibile în sectorul energiei pentru a reduce de o manieră substanţială emisiile globale” de gaze cu efect de seră, a comentat John Kerry, în condiţiile în care SUA sunt al doilea cel mai important emiţător mondial de gaze cu efect de seră, după China. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata