O invenţie pe zi: Vitaminele

26

Indispensabile în viața noastră, vitaminele reprezintă niște componente majore ale sănătății și ființei noastre care permit echilibrul mai bun al alimentației.

Deși datează de la începutul secolului al XX-lea, existența vitaminelor a fost proiectată încă din antichitate, când medicii acelei perioade au descoperit că puteau îngriji vederea prin absorbția ficatului animalelor, asociind astfel alimentația cu prevenirea anumitor maladii.

Existența lor a fost amintită mai exact, la finele secolului al XIX-lea, de către medicul olandez, Christian Hijkmann. Acesta a descoperit că este posibil să vindeci o boală foarte gravă și răspândită în Extremul Orient numită ”beri-beri” (datorată lipsei de vitamina C în alimentație) prin absorbția tărâțelor orezului decorticat, element de bază al alimentației din această regiune. El a pus astfel, în evidență fără însă să o numească — vitamina B1.

Citeste si:  Criză în Thailanda: manifestanţii gata să formeze propriul lor guvern

În 1992, chimistul polonez Casimir Funk a reluat tezele lui Hijkmann privind ”beri-beri”, punând în evidență existența în învelișul orezului a unei substanțe pe care a numit-o vitamină (amină necesară vieții) care însă, nu era alta decât vitamina B1.

Vitaminele sunt substanțe organice simple, prezente în numeroase alimente. Pentru a se dezvolta armonios, corpul nostru trebuie să dispună de un aport regular din aceste substanțe care nu se pot sintetiza singure. Fără vitamina D sintetizată la nivelul pielii sub acțiunea soarelui și vitaminelor B2 și K sintetizate prin intermediul florei intestinale, aceste substanțe sunt insuficiente pentru a satisface nevoile organismului, obligându-l astfel să găsească completarea în alimentație.

Citeste si:  Locuinţele din Luncanii de Sus, un cătun aproape părăsit, căutate de familii de nemţi şi austrieci

Vitaminele sunt de două tipuri: liposolubile (vitamine solubile în grăsimi): A, D, E, K și vitamine hidrosolubile (vitamine solubile în apă): C, B1, B2, B3 sau PP, B5, B6, B8 sau H, B9, B12. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata