Alina Mungiu-Pippidi: Preşedintele Băsescu m-a atacat nebărbăteşte; nu m-am autopropus la europarlamentarele din 2009

18

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, afirmă că preşedintele Traian Băsescu, prin declaraţiile la adresa sa, a „atacat-o nebărbăteşte”, punctând că la alegerile europarlamentare din 2009 nu s-a autopropus să candideze pe lista PDL, ci că mai mulţi democrat-liberali i-au făcut această propunere.

„Mi se aduce la cunoştinţă că preşedintele Traian Băsescu iarăşi a profitat de absenţa mea pentru a mă ataca, nebărbăteşte, într-o emisiune de prime time unde era unicul invitat şi nu avea cine să îl contrazică, folosind din greu limbajul pe care îl reproşează adversarilor lui de la Antena 3 (‘deontologi’), cu un plus de diversiune caracteristică lui. Astfel, a menţionat episodul precedentelor alegeri europarlamentare uitând să spună că eu nu m-am autopropus, ci mai mulţi membri din partidul domniei sale mi-au făcut o propunere, că nu am acceptat niciodată acea propunere de la nici o filială sau centru, punând nişte condiţii preliminare în care figura şi eliminarea nepotismului şi că am refuzat net când a devenit clar că va candida EBA”, susţine Alina Mungiu-Pippidi într-un punct de vedere remis, marţi, cu privire la declaraţiile şefului statului la adresa sa.

Citeste si:  People analytics – soluție la criza forței de muncă

Ea aduce drept argument mai multe articole din presa vremii.

Preşedintele SAR mai afirmă că preşedintele Băsescu a adus în discuţie fără nicio legătură „dosarul” soţului său.

„Eu, fiind la Berlin şi nu aici, toată istoria e documentată prin câteva răvaşe email pe care le am, aşa cum şi STS-ul are toate convorbirile noastre telefonice şi nu e de fapt aşa greu de stabilit dacă eu l-am sunat pe Traian Băsescu sau i-am făcut vreodată cea mai mică solicitare în interes personal (l-am rugat odată să nu ajungem ultimii care nu recunosc Kosovo, asta e adevărat). Poate le citim integral după decembrie, sau poate, ca şi la dosare, doar partea care ne convine şi aici nu e el omul potrivit să se refere la dosare, căci dacă ar fi persistat vreo ambiguitate cu privire la dosarul soţului meu, alt subiect adus în discuţia de duminică seara fără nici o legătură, nu l-ar fi decorat ulterior cu Steaua României, fiindcă presupun că serviciile de la Cotroceni controlează cui i se dau aceste onoruri”, a precizat Alina Mungiu-Pippidi.

Citeste si:  Elena Udrea şi Traian Băsescu, la botezul fiului deputatului Adrian Gurzău

Ea arată că la precedenta „ieşire agresivă” la un post de televiziune a şefului statului l-a invitat pe acesta să discute faţă în faţă, susţinând că preşedintele Băsescu a contramandat discuţia cu o zi înainte de această întâlnire.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat duminică la Realitatea Tv că Alina Mungiu-Pippidi „l-a periat şi-l perie şi acum pe Victor Ponta”, susţinând că aceasta face parte din „specia aşa-zişilor deontologi”.

„Dar eu mi-o aduc aminte pe aceasta dna Mungiu-Pippidi, când s-au predat dosarele turnătorilor la CNSAS umbla după mine ‘vai, dar soţul meu, ştiţi, ca n-a fost turnător’. Habar nu aveam dacă a fost sau nu a fost! Tot această dna Mungiu-Pippidi, când s-a supărat pe viaţă? În trecutele alegeri europarlamentare, când încă aveam o influenţă foarte mare asupra PDL, am cerut să pună oameni din societatea civilă pe primele locuri pe listă — pe Monica Macovei, pe Cristian Preda, pe Traian Ungureanu. Nu ştiu cine a mai fost, ocupasem patru locuri. Dna Mungiu-Pippidi a zis că dânsa vine tot pe lista PDL, că aşa voia dânsa, i se părea că este de bonton să fii la PDL, se purta atunci, că aveam eu procente multe, că după ce n-am mai avut procente multe, sigur că n-a mai fost de bonton PDL. S-a dus la organizaţia Iaşi şi un preşedinte de organizaţie — care vă spun şi acum, este vândut PSD de sus până jos — a propus-o. Adică, spre deosebire de ceilalţi, dânsa a venit de jos în sus, cu votul organizaţiei de Iaşi să fie pusă să candideze la PE pe listele PDL”, a spus şeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata