Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptat

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă şi 8 abţineri.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că proiectul insolvenţei supus dezbaterii Parlamentului este un important pas înainte, el vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanţelor, propune soluţii de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil.

„Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă supus astăzi adoptării Camerei Deputaţilor propune în fapt un Cod al insolvenţei punând alături în mod corelat şi adaptat toate reglementările ce guvernează mecanismele de preinsolvenţă şi de insolvenţă adresate operatorilor economici. (…) Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenţei — îmbunătăţirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislaţiei de drept comparat şi a propunerilor primite de Ministerului Justiţiei din partea practicienilor domeniului şi a mediului de afaceri.

Completarea cadrului normativ cu reglementări în domenii ce nu au fost până acum abordate, de exemplu insolvenţa grupurilor de societăţi s-a circumscris acelaşi obiectiv de îmbunătăţire a prevederilor legale aplicabile. Un alt obiectiv a fost acela de a asigura un echilibru mai bun al intereselor în concurs în sensul consolidării protecţiei creditorului. Ultimele îmbunătăţiri aduse proiectului în Camera Deputaţilor consolidează poziţia finanţatorului care contribuie la susţinerea afacerii debitorului şi sporirea şanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost şi acela de eficientizare a procedurii insolvenţei”, a susţinut Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului.

Citeste si:  BULETINUL INSOLVENŢEI - 26 aprilie 2010 (3288)

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislaţia specială, incidentă instituţiilor de credit şi instituţiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenţei grupurilor de societăţi, reglementarea insolvenţei transfrontaliere. Sunt de asemenea reglementate în noua lege instrumentele de prevenire a insolvenţei.

Vicepreşedintele grupului PNL Alina Gorghiu a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvenţa persoanelor fizice.

Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, pe motiv că este forţată adoptarea legii.

Citeste si:  Buzău: Casa cu blazoane din Chiojdu, o bijuterie a arhitecturii tradiţionale româneşti

„Cred că facem o greşeală, că forţăm o lege foarte importantă. Eu nu aş amesteca insolvenţa persoanelor juridice cu cele fizice. Că este cod, că este lege, le putem regla. E o lege. Dacă mai facem una şi le unim este cod. Dar aici s-au ridicat nişte probleme. (…) Sunt lucruri legate de funcţionarea acestei legi. Dacă nu amânaţi dezbaterea, PDL va părăsi sala”, a afirmat deputatul PDL Cezar Preda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata