Patriarhul Daniel: Martirii – icoane de lumină, sprijinitori pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos

Martirii sau Mucenicii sunt, prin viața și jertfa lor, nu numai modele sau icoane de lumină, ci și rugători și sprijinitori pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos, pentru a dobândi mântuire, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști 2014, postată pe site-ul Agenției Basilica.

“Martirii sau Mucenicii împodobesc cu numele lor calendarul Bisericii, ei fiind, prin viața și jertfa lor, nu numai modele sau icoane de lumină, ci și rugători și sprijinitori pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos, pentru a dobândi mântuirea și viața veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi”, menționează înaltul ierarh ortodox.

Amintind de martiriul primilor mucenici, începând cu întâiul martir creștin — Arhidiaconul Ștefan, ucis cu pietre de iudei, patriarhul Daniel îi elogiază pe cei care i-au urmat, inclusiv pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel și menționează persecuțiile împotriva creștinilor, inițiate de împărații Traian, Septimiu Sever, Deciu și Valerian, culminând cu lungile și sângeroasele persecuții romane împotriva creștinilor inițiate în Orient de împărații Dioclețian și Galeriu.

Întâistătătorul BOR consideră că de la martiri învățăm, în primul rând, că iubirea lor pentru Hristos este mai tare decât teama de suferință și de moarte și apoi că tăria credinței lor sau puterea de a îndura până la moarte toate pătimirile vine de la Hristos Însuși, Care tainic este prezent în ei prin Duhul Sfânt.

“În al treilea rând, martirii ne arată că trăiesc mărturisirea lui Hristos cu prețul vieții lor ca pe o jertfă sau o ofrandă de sine în care se vede iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat, suferind împreună cu martirul și întărindu-l pe acesta”, afirmă părintele patriarh, menționând că, în al patrulea rând, martirii ne arată credința lor puternică în Învierea de obște, prin legătura lor vie cu Hristos Cel răstignit și înviat.

Citeste si:  ANM: Ninsori şi vânt puternic în întreaga ţară, până luni după amiază

Pentru iubirea lor jertfelnică față de Hristos, Biserica arată martirilor o cinstire deosebită, osemintele lor devenind sfinte moaște, pe morminte lor fiind ridicate biserici, care au devenit loc de pelerinaj, iar ziua morții lor fiind socotită zi de naștere la viața cerească, veșnică, amintește patriarhul.

Amintind faptul că “după ce a primit credința apostolică, începând cu predica Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul Dobrogei de azi, poporul român a pătimit mult ca să păstreze credința creștină în timpul persecuțiilor de tot felul venite de la popoare păgâne migratoare sau năvălitoare și de la stăpâniri ostile”, patriarhul Daniel omagiază martiriul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și al celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, dimpreună cu sfetnicul Ianache.

“Prețuind jertfa lor martirică, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 19-20 iunie 1992, ca ei să fie înscriși în calendarul Bisericii în rândul Sfinților Martiri, cu data de prăznuire în ziua de 16 august”, afirmă patriarhul subliniind că “anul acesta, 2014, la împlinirea a 300 de ani de la jertfa lor martirică, moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, care se află în biserica “Sfântul Gheorghe — Nou” din București, vor fi scoase din mormânt și vor fi puse într-o raclă de argint și apoi așezate într-un baldachin nou, aurit”.

Citeste si:  Festivalul dulciurilor gourmet, Sweet Fest, începe vineri

Un pelerinaj asemănător celui din anul 1934, la împlinirea a 220 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni va avea loc în 20 și 21 mai în București, iar în lunile iunie și iulie ale acestui an, racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu va fi purtată în pelerinaj de o delegație a Patriarhiei Române la cele mai importante biserici ctitorite de el în Țara Românească și în Transilvania, arată patriarhul Daniel.

În finalul Pastoralei, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, patriarhul BOR îndeamnă la cuvânt și faptă bună de Sfintele Paști față de cei încercați de boală, sărăcie și singurătate.

“Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, vă îndemnăm să aduceți, prin cuvânt și faptă bună, bucurie în casele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliați și singuri, ca să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace și de bucurie. Să nu uităm nici pe românii care se află printre străini, departe de Patrie”, afirmă patriarhul, rugându-se lui Dumnezeu ca Sfintele Sărbători de Paști să aducă tuturor pace și bucurie, sănătate și mântuire și adresând salutul pascal “Hristos a înviat!”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata