Iaşi: Ritualul de beatificare a episcopului Anton Durcovici, în faţa reprezentanţilor Sfântului Scaun şi a premierului

22

Reprezentanţii municipalităţii ieşene şi ai Episcopiei romano-catolice au semnat, miercuri, 16 aprilie, un parteneriat privind organizarea evenimentelor de celebrare a beatificării pe 17 mai a episcopului Anton Durcovici, mort în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei.

PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a declarat jurnaliştilor că ritualul de beatificare va fi organizat după ce la 31 octombrie 2013 Papa Francisc a recunoscut martiriul pentru credinţă a episcopului român Anton Durcovici. Episcopul va fi beatificat pe 17 mai, la Iaşi, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, oficiate de cardinalul Angelo Amato pe stadionul Emil Alexandrescu.

Primarul Gheorghe Nichita a spus că la eveniment vor fi prezenţi peste 15.000 de credincioşi romano catolici din ţară, dar şi cardinali, călugări şi credincioşi din alte ţări printre care şi Austria, Italia, Germania. Potrivit edilului, şi-au confirmat participarea şi premierul Victor Ponta şi reprezentanţi ai Vaticanului. O invitaţie a fost trimisă şi reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române.

Citeste si:  Mărturii despre martiriul preotului Anton Durcovici: "Noaptea, auzeam strigăte şi vaiete de oameni care probabil erau greu bătuţi"

‘Este un eveniment istoric pentru noi să găzduim beatificarea unui episcop romano-catolic. Pentru Primărie este o mare onoare să fim co-parteneri ai unui astfel de eveniment la care şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai Bisericii Catolice. Premierul Victor Ponta a promis şi el că va veni cu mai mulţi membri ai Guvernului. Deşi până acum s-a dovedit că este un pol al credinţei, prin pelerinajul organizat de hramul Sfintei Parascheva, acum Iaşiul are ocazia de a deveni un pol important şi pentru Biserica Catolică’, a spus primarul Gheorghe Nichita.

PS Petru Gherghel a spus totodată că Sfântul Scaun a aprobat beatificarea episcopului Anton Durcovici în centrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi întrucât aici a slujit în ultimii ani ai vieţii. Conform acestuia, Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa sa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Odată beatificat, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Citeste si:  Papa Paul al VI-lea va fi beatificat la 19 octombrie

‘Istoria vieţii şi a morţii episcopului Anton Durcovici este un puternic mesaj pentru Biserică şi pentru poporul încredinţat spre păstorire şi reprezintă o chemare continuă la iubire şi dăruire pentru slava lui Dumnezeu şi binele oamenilor. Momentul este unic pentru noi toţi. Anton Durcovici a fost beatificat pentru verticalitatea de care a dat dovadă în timpul vieţii’, a declarat PS Petru Gherghel.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, beatificat de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Citeste si:  Cheltuielile pentru transport a scăzut în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene,

Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul, de către papa Ioan Paul al II-lea, la 30 octombrie 1983. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata