Muzeele ţării: Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

Amplasat într-un cadru pitoresc, în satul Curţişoara din judeţul Gorj, pe cea de-a doua terasă a Jiului, Muzeul Arhitecturii Populare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia.

Este un muzeu în aer liber care cuprinde în patrimoniul său zeci de obiective, dispuse concentric pe o suprafaţă de 13 hectare, cărora li s-a adăugat, în anul 2002, ansamblul arhitectural ”Gheorghe Tătărescu”, strămutat de la Poiana-Rovinari, ca urmare a extinderii lucrărilor miniere în zonă.

Începuturile muzeului datează din 1966, când au fost organizate o serie de expoziţii de etnografie având ca temă ”portul popular în Gorj” şi au fost achiziţionate mai multe monumente de arhitectură populară din zone reprezentative ale judeţului: Bumbeşti-Jiu, Racoţi, Găleşoaia, Cârligei, Ţicleni, Cărbuneşti-sat, Timişeni, Dobriţa, Baia de Fier, Glodeni, Olari, Drăguţeşti, Padeş, Băleşti şi Boroşteni.

Între anii 1966 şi 1975, obiectivele au fost amenajate în jurul Culei Cornoiu, o locuinţă permanentă, construită în anul 1785, pe trei niveluri (caturi) ridicată pe un platou ce domină valea Jiului, asigurând vizibilitate spre sud în direcţia Târgu Jiu. Cula a fost restaurată în anii 1966-1967 şi integrată muzeului.

Citeste si:  Muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei

Muzeul fost inaugurat în august 1975, meritul revenind arhitectului Elena Udrişte şi tatălui acesteia, arhitectul Nicolae Vânătoru, care au conceput primele schiţe ale muzeului.

A fost amplasat în satul Curţişoara, la 10 km nord de Târgu Jiu şi, îmbogăţindu-şi permanent colecţia de patrimoniu, a ajuns să cuprindă peste 35 de monumente de arhitectură din secolele XVIII-XIX, între care Cula Cornoiu (1725), Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” (1820), case şi gospodării ţărăneşti din lemn, reprezentative pentru diferitele zone ale judeţului, pivniţe, pătule, instalaţii tehnice populare, mobilier ţărănesc, piese de port, ţesături, unelte, ceramică, crestături în lemn. Cea mai veche casă expusă, ridicată cu peste 200 de ani în urmă, este Casa Popii Udrişte, din satul Olari, ce datează din 1802.

Citeste si:  Marko Bela: Alte surse importante decât cota unică sau TVA nu avem în acest moment

Acestor obiective li s-au adăugat, în anul 2002, ansamblul arhitectural Gheorghe Tătărescu. Acesta este alcătuit din o casă-culă biserica familiei cu hramul Sf. Gheorghe şi casa Antonie Mogoş, achiziţionată de către familia Tătărescu din satul Ceauru, comuna Băleşti, precum şi două conace. Ansamblul a fost strămutat din localitatea gorjeană natală a marelui om politic şi de stat, Poiana, dispărută ca urmare a lucrărilor de exploatare a lignitului.

Obiectivele acestui ansamblu au fost donate de Sanda Maria Tătărescu-Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tătărescu, iar amplasarea pe noul teren s-a făcut respectând cât mai fidel dispunerea şi orientarea fiecărui obiectiv, astfel încât ansamblul să reamintească pe cât posibil de vechea curte boierească din localitatea Poiana.

Muzeul mai expune mori de apă, pive, uleierniţe şi alte construcţii utilitare din gospodăriile rurale care au fost demontate şi aduse din satele din jur sau din spaţiul Gorjului şi apoi remontate la Curţişoara precum şi fântâna Sf. Arhangheli (1896).

Citeste si:  Reza Baqir, noul şef al misiunii FMI pentru România

O parte din terenul muzeului precum şi mai multe clădiri reprezentative, între care şi Cula Cornoiu, în jurul căreia a luat fiinţă, au fost retrocedate, în martie 2006, moştenitorului fostului proprietar, Constantin Neamţu, care s-a stabilit în Franţa în 1945. Pe terenul retrocedat moştenitorului se află 16 case între care casa Dumitru Mihai, din Timişeni, un şopron pentru căruţe, conacul de plai din Bumbeşti-Jiu, piva de bătut dimii, din Padeş, pivniţa din Boroşteni, cruci monumentale din piatră amplasate alăturat drumului de acces către culă şi conac, şi alte bunuri.

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj este declarat monument istoric. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata