Vindecarea la nivel interior: Bucuria pentru viaţă

25

S-au facut o serie de studii stiintifice care au demonstrat efectul deosebit de benefic al emotiilor pozitive asupra sanatatii.

Starile de veselie, implinirea, bucurie pentru viata, recunostinta sunt “un medicament” natural care imbunatateste starea generala de sanatate. Pe de alta parte, emotiile negative precum ura, mania, gelozia, frica si altele de acest tip au un efect devasatator asupra sanatatii.

Iata cateva dintre studiile facute in acest sens:

* Emotiile pozitive sunt cel mai bun medicament natural impotriva stress-ului(*).

* Atitudinea pesimista urca cu 42% riscul de a muri de orice boala –  conform unui studiu pe 7000 de persoane facut pe durata a 40 de ani.(*)

* Optimismul intareste sistemul imunitar – conforum unui studiu facut la University of Kentucky pe 125 de studenti la drept.(*)

* Plictiseala/apatia dubleaza riscul de deces din cauza bolilor de inima.(*)

* Stress-ul si ingrijorarea favorizeaza dezvoltarea TUMORILOR.(*)

Iar studiile care dovedesc impactul crucial al emotiilor asupra sanataii se gasesc cu sutele. Partea buna este ca starile emotionale pozitive au un efect vindecator asupra sanatatii nosatre, insa din nefericire starile emotionale negative au exact efectul opus – fiind otrava curata pentru sanatate.

Asadar, vedem ca este esential sa avem o stare emotionala pozitiva, daca tinem la starea noastra de sanatate.

Chiar daca “nu avem chef” sau “nu vrem” sa fim veseli, optimisti si sa ne bucuram de viata… ar fi bine sa incercam permanent sa ajungem la aceste stari, daca vrem sa avem o stare de sanatate buna. Asa cum am spus si in articolul precedent, unele boli nu pot fi vindecate de niciun tratament, ele avandu-si originea in starea mental-emotionala. E o anumita atitudine fata de viata care ne otraveste incontinuu, facand intutil orice tratament la nivel fizic.

Citeste si:  Radu Mihail: Solicităm adoptarea proiectului USR privind parlamentarii de diaspora. Așeptăm ca PNL să îl susțină

Din acest motiv, astazi ne vom ocupa emotiile pozitive si de modul in ne putem induce o stare de bucurie cu efect vindecator asupra sanatatii noastre generale. Dintre toate lucrurile cel mai simplu si mai eficient mod de a ne induce emotii pozitive este sa ne bucuram de viata.

Absolut toti oamenii, fara exceptie, ar vrea sa se bucure de viata, sa simta acea implinire interioara… sa simta ceea ce majoritatea numesc FERICIREA. Fiecare om isi axeaza viata in jurul unui lucru care crede ca-i va aduce implinirea.

* Unii vor sa faca multi bani, crezand ca siguranta financiara le vor aduce intr-o zi fericirea.

* Altii cauta aceeasi fericire, in implinirea profesionala si in dobandirea unui statut social.

* Altii cauta fericirea in relatii, crezand partenerul de cuplu perfect va aduce in sfarsit implinirea in viata lor.

* Si nu in ultimul rand, apar cei care cauta fericirea in diferite teorii si filozofii (mai mult sau mai putin spirituale).

Dupa cum se poate observa suntem programati sa cautam in mod automat starea de implinire interioara – fericirea.

O facem instinctiv si inconstient –  fie ca vrem sa recunostem sau nu, TOT ce facem in viata este o cautare continua a starii de implinire interioara. Asadar putem afirma ca scopul principal in viata a fiecarui om este sa gaseasca FERICIREA.

 

  • Fericirea si lucrurile exterioare

Din nefericire majoritatea dintre noi ajungem sa cautam fericirea in lucrurile care le-am mentionat mai sus . Avem convingerea ca “mai multi bani”,   “un statut mai ridicat in societate”, “mai multa teorie”,   “mai multe carti citite”,     “mai multi muschi”,   “mai multe petreceri” etc etc etc… ne va face mai fericiti decat suntem acum.

Citeste si:  Bucuriile simple, mai apreciate odată cu înaintarea în vârstă

In mod paradoxal insa, dupa ce ajungem sa punem mana pe lucurile care ni le-am dorit (care ar fi trebuit sa ne implineasca), constatam ca nu suntem deloc mai fericiti ca la inceput, motiv pentru care credem ca nu am facut suficient si trebuie “sa fac mai mult”, “sa adun mai mult”, “sa am si mai mult” , “sa caut un partener de cuplu mai bun”etc.

Pe langa acestea, oamenii mai folosesc diferite scurtaturi pentru a ajunge la starea de fericire precum: alcool, tigari si droguri. Toate aceste aduc o stare de implinire de scurta durata, insa acea stare NU vine din interiorul nostru, ci ea este DEPENDENTA de scurtatura pe care am folosit-o ( fie ea alcool, tigara sau drog). Din acest motiv  scurtaturile nu ar trebui sa fie niciodata o cale de a ne face mai fericiti decat suntem, deoarece riscam sa devenim dependenti de acel lucru.

Ce au in comun toate dorintele de mai sus?  TOATE sunt lucruri din exteriorul nostru ! Si ce este rau in asta ?

Pai, daca fericirea mea depinde de ceva din exterior(fie bani,oameni,valori materiale)  inseamna eu NU voi putea fi fericit in absenta lor.

Daca implinirea mea interioara depinde de un lucru, inseamna ca EU sunt  DEPENDENT de acel lucru.

“Eu pot sa fiu fericit DOAR  DACA….

“…DOAR  DACA castig bani – devin mare afacerist – castig la loto”

“…DOAR  DACA am ajuns sa am un rang in societate”

“…DOAR  DACA ma iubeste persoana de care sunt <indragostit> ”

“…DOAR  DACA ma inteleg bine cu familia”

“…DOAR DACA se schimba cei din jur: partenerul de cuplu, prietenii, parintii etc”

“…DOAR DACA arat ca Brad Pitt sau Angelina”

“…DOAR  DACA am note bune la scoala”

“…DOAR  DACA termin de citit  ’ensphe  mii de  carti”

“…DOAR  DACA am 100 de prieteni  ” etc etc

Citeste si:  Nicolae Bănicioiu - propus ministru al Sănătăţii

Nota:  Uneori  inloc de “DOAR DACA…” oamenii folosesc “DOAR DUPA ce…“ – este exact acelasi lucru, doar ca este formulat cu alte cuvinte. In concluzie fericirea mea este DEPENDENTA de acel  ”DOAR DACA…” .

Vestea proastea este NU o sa existe permanent in jurul tau lucruri, oameni sau situatii care sa-ti intretina bucuria pentru viata.

Vestea si mai proasta este ca si daca ar exista ceva ce sa ne tina fericiti permanent de la un timp te-ai plictisi de acel lucru. La fel cum se intampla cand ne cumparam lucruri noi, evam experiente noi, avem in prieten nou etc. – noutatea aduce o emotie de bucurie de scurta durata care va disparea odata ce ne obisnuim cu acel lucru. Bineinteles ca soultia in aceasta situatie nu este la cautam si mai multe “lucrui noi”, ci mai degraba sa gasim o stare de fericire independenta de toate acele lucrui din exterior.

Acestea fiind date, vine intrebarea… cum putem sa ne bucuram permanent de viata?

Raspunsul este mai simplu decat iti imaginezi si anume: Fii TU insuti propria sursa de bucurie permanenta !

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata