Retrospectiva economică (săptămâna 14 – 20 aprilie 2014)

41

Împrumutul României de pe pieţele externe de capital, prin eurobonduri, la o dobândă minim istoric, publicarea proiectul de act normativ privind neimpozitarea profitului reinvestit, ediţia 2014 a Programului Rabla, evoluţia pozitivă a pieţei auto în primul trimestru şi posibila declanşare a conflictului colectiv de muncă de către sindicatele din domeniul transportului feroviar au fost printre punctele de interes ale acestei săptămâni.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 21-27 aprilie 2014.

* România a accesat 15 miliarde de euro din banii europeni în perioada 2007-2013, fonduri care au dus la crearea a peste 8.800 de muncă, a declarat, luni, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, într-o conferinţă de presă.

‘Pentru perioada 2007-2013, România a avut la dispoziţie 33 de miliarde de euro, din care a primit efectiv până acum 15 miliarde de euro, este vorba despre rambursări deja făcute. Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii şi dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de muncă prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE ca un domeniu prioritar atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru creşterea competitivităţii la nivel mondial’, a spus Filote.

* Românii au vorbit la telefonul fix, în medie, o oră şi 30 de minute pe lună, în 2013, iar numărul de abonaţi la acest tip de servicii a ajuns la 4,04 milioane, în creştere cu 1% comparativ cu anul anterior, arată Raportul anual publicat, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

Citeste si:  Românii preferă îmrumuturile de până la 10.000 de lei, cei mai mulţi pentru renovarea locuinţei

Potrivit sursei citate, pe piaţa serviciilor de telefonie fixă numărul de linii de acces a crescut uşor, ajungând la 4,7 milioane (+2% anual), rezultat datorat, în principal, majorării numărului de linii corespunzătoare abonaţilor persoane juridice (+9%).

* Numărul total de conexiuni de acces la internet broadband /bandă largă, n.r./ la puncte fixe a atins, în 2013, 3,8 milioane, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de către persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel puţin 30 Mbps, potrivit raportului anual publicat, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

* Autoritatea Generală pentru Achiziţia de Mărfuri din Egipt (GASC) a semnat un contract privind achiziţionarea a 230.000 de tone de grâu din Rusia, Ucraina şi România pentru a produce pâine subvenţionată, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul egiptean al Aprovizionării, informează cotidianul Daily News Egypt.

Cea mai mare cantitate de grâu, aproximativ 120.000 de tone, va fi importată din România, urmând ca restul să provină în mod egal, câte 55.000 de tone, din Rusia şi Ucraina. Ministerul egiptean al Aprovizionării precizează că grâul urmează să fie importat la începutul lunii mai timp de 10 zile.

* Viorel Roş este noul preşedinte al Colegiului Curţii de Arbitraj în urma hotărârii Adunării Generale Extraordinare convocată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

‘Ca urmare a demisiei unui număr de trei membrii din Colegiul Curţii de Arbitraj, respectiv Bogdan Olteanu, Ioan Ionescu şi Brânduşa Ștefănescu, CCIR a hotărât revocarea Colegiului de conducere a Curţii de Arbitraj. Astfel, vineri, reprezentanţii CCIR au votat noua componenţă a colegiului avându-l pe Viorel Roş în funcţia de preşedinte, iar ca membrii pe Stanciu Cârpănaru, Dragoş Alexandru Sitaru, Marin Voicu şi Bazil Oglindă’, se precizează într-un comunicat al CCIR.

Citeste si:  Românii care vin acasă de Paşte au crescut cu 500% vânzările de bilete de avion pentru destinaţiile autohtone

* Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, prin care gazele lichefiate vor veni din Azerbaidjan în România, va fi gata în prima jumătate a acestui an, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

* Bugetul mediu alocat sărbătoririi Paştelui în acest an nu a crescut comparativ cu 2013, suma medie alocată situându-se în jurul valorii de 359 de lei în 2014, faţă de 358 lei de persoană în 2013, reiese dintr-un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center şi transmis luni .

* Cheltuielile de cercetare-dezvoltare vor fi incluse în calculul produsului intern brut (PIB) ca investiţii, în loc de cheltuieli intermediare, pe noua metodologie de calcul SEC 2010, ceea ce va duce la o creştere a PIB proporţional cu cheltuielile respective, a declarat, luni, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

* Valoarea totală a depozitelor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) a fost de 159,2 miliarde de lei, la 31 martie 2014, reprezentând 57,4% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB, respectiv 277,1 miliarde lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

* Salariul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi cel al premierului rus, Dmitri Medvedev, au fost majorate de 2,65 ori, se arată într-un decret semnat de Vladimir Putin şi publicat luni de Administraţia de la Kremlin, transmite AFP.

Citeste si:  Senatul american aprobă o măsură de îngrădire a împrumuturilor acordate de FMI

* Doar 5% dintre românii care achiziţionează bilete de avion online pentru plecări în străinătate îşi fac şi o asigurare de călătorie, potrivit unui studiu al portalului de turism Vola.ro, remis luni.

* Comerţul mondial ar urma să crească cu 4,7% în acest an, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care şi-a revizuit uşor în sus estimările anterioare, apreciind că relansarea din ţările bogate va compensa riscurile provenite din ţările în curs de dezvoltare, transmite AFP.

* România riscă să se confrunte cu o creştere a importurilor de lapte la preţuri mai mici din cauza eliminării cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene şi de aceea trebuie să le contracarăm cu toate politicile pe care le avem la îndemână, a declarat, marţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de profil.

„Importurile de lapte în România sunt o realitate şi trebuie să le contracarăm cu toate politicile pe care le avem la îndemână, pentru că riscam să avem importuri mai mari din anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui şi nu vor mai exista cote la nivelul UE. Țări precum Polonia, Danemarca sau Ungaria, care au posibilitatea de a investi mai mult şi de a creşte capacităţile de producţie, nu vor mai fi blocate de cotă şi vor putea să producă mai mult, iar acel lapte riscă să ajungă în România la preţuri mai mici”, a spus ministrul Agriculturii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata