Avertizări Cod Galben şi Cod Portocaliu de inundaţii în 11 bazine hidrografice, de miercuri după-amiază

17

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/ a emis, miercuri, 23 aprilie, o serie de avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu ce vizează, începând de miercuri după-amiază, 11 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 23 aprilie, ora 16,00 — 24 aprilie, ora 2,00, va fi Cod Galben de creșteri ale debitelor și nivelurilor, cu depășiri ale Cotelor de atenție și de inundație, pe râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (județul Giurgiu), pe râul Călmățui (județul Teleorman), Pârâul Câinelui sectorul S.H. Vârtoapele — confluența cu râul Vedea (județul Teleorman), Sabar aval Poenari (județ Giurgiu) și pe râul Ialomița sector aval S.H. Coșereni (județul Ialomița).

Citeste si:  Parlamentarii nu pot încasa pensia specială în timpul mandatului

De asemenea, va fi instituit Cod Galben de inundații, începând din data de 24 aprilie, ora 2,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (judetul Dolj), pe Jiu și pe afluenții săi (județele Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj), Olteț și pe unii afluenți ai Oltului inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj, pe Călmățui (județul Teleorman), pe Vedea și pe afluenții săi din județele Olt, Teleorman și Argeș, pe râurile din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), pe Neajlov, Sabar (județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu), pe Ialomița, Prahova și unii afluenți (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița).

Citeste si:  Despre magie cu Emil Drăgan, primul român care a participat la "olimpiada" trucurilor

Potrivit INHGA, începând de joi dimineață, ora 9,00, va intra în vigoare avertizarea Cod Portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior și afluentul său Coșuștea (județele Mehedinți și Gorj), pe Jiu la Răcari — sector îndiguit (județul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăștii de Sus, Pârâul Câinelui și alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman) și Neajlov amonte Vadu Lat (județele Dâmbovița și Giurgiu).

Hidrologii menționează faptul că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.

Citeste si:  MTI pierde sume la rectificare, cei 800 kilometri de autostradă rămân doar pe hârtie

Avertizările hidrologice au fost deja transmise Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSI/, Administrației Naționale ‘Apele Române’ /ANAR/, Ministerului Administrației și Internelor /MAI/, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiilor Bazinale de Apă: Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, avertizările vor fi actualizate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata