Cancerele de sân, de plămâni, de prostată şi colo-rectal, cele mai des întâlnite afecţiuni oncologice în România

15

Afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în România sunt cancerul de sân, de plămâni, de prostată și colo-rectal, iar cele mai rare sunt cancerul de vezică biliară, tiroidian și testicular, arată studiul Onco Monitor dat publicității miercuri de GfK România.

Potrivit studiului, în medie, un medic specialist oncolog român consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritar în stadiul 2 și 3.

Citeste si:  Sandu şi Izaura Anghel au fost trimişi în judecată în dosarul mituirii unui gardian de la Penitenciarul Colibaşi

Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârstă medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani.

Studiul relevă că media de vârstă a pacientei cu cancer de sân este de 57 de ani.

„Agresivitatea terapiilor de atac în aceste patologii poate face necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor”, susține studiul.

Citeste si:  O sută de mii de tone de cereale, pentru piaţa externă

Studiul GfK relevă diferențe de la o patologie la alta în ceea ce privește proporția pacienților care primesc astfel de terapii asociate, strâns corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond.

Astfel, doar puțin peste o treime dintre pacienții cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe când în cazul pacienților cu cancer de plămâni peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.

În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecțiuni oncologice intervin diferite alte specializări. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog — majoritatea pacienților cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticați de către medici aparținând acestor specializări medicale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata