Sărbători religioase – 23 aprilie

24

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință (Harți)

Greco-catolice

Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Harți

Romano-catolice

Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit în calendarul creștin ortodox la 23 aprilie, s-a născut în Capadocia într-o familie creștină. Rămas orfan de tată, s-a mutat cu mama sa în Palestina. În timpul împăratului Dioclețian (284-305), s-a înrolat în armata romană, și s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forța, priceperea și vitejia lui în luptă, încât a fost ridicat la rang de ofițer în armata imperială. În anul 303, Dioclețian a emis un edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări, torturi și crime, toate sub lozinca imperială „nomen christianorum deleto” (numele creștinilor să fie șters).

Citeste si:  27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată sărbătoare naţională

Aflat în preajma împăratului și văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în fața lui Dioclețian mărturisindu-și credința în Hristos. Uimit de curajul soldatului său acesta l-a trimis la închisoare. A fost supus la torturi groaznice „a fost trecut prin toate vămile muceniciei”, cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj și o bărbăție nemăsurate, păstrându-și neclintită mărturisirea. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi, și care, convinși că tăria și curajul Sfântului țin de o putere nefirească, s-au convertit la creștinism, se numără și soția lui Dioclețian, Alexandra, care a suferit curând după aceea martiriul.

Citeste si:  Sărbători religioase -14 august

Neizbutind să-l despartă prin chinuri de Hristos, Dioclețian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentința fiind executată la 23 aprilie 303. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata