Siria a predat 86% din stocul său de arme chimice, potrivit OIAC

Siria a predat 86% din armele sale chimice, a anunțat marți Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), în condițiile în care Damascul este suspectat că a utilizat un produs chimic industrial în atacuri produse la începutul lunii, transmite AFP.

Acest ultim bilanț intervine în contextul în care Siria s-a angajat să își predea stocurile de arme chimice până la 27 aprilie astfel încât acestea să fie distruse până la 30 iunie.

O nouă încărcătură a fost trimisă marți în portul sirian Latakia, ce a făcut să ajungă ‘la 86,5% procentul din totalul cantității de arme chimice retrase din Siria’, potrivit unui comunicat al OIAC.

‘Încărcătura de astăzi a fost cea de-a 17-a și totodată cea de-a 6-a de la 4 aprilie, ceea ce reprezintă o accelerare semnificativă a ritmului de livrări în portul Latakia în decurs de o lună’, a precizat organizația cu sediul la Haga.

Citeste si:  Textul acordului COP21 va fi trimis în spaţiu

Deîndată ce au ajuns, armele chimice au fost ‘imediate’ încărcate în nave cargou și ‘retrase din țară’. ‘Cea mai recentă livrare este încurajatoare’, a declarat directorul general al OIAC Ahmet Uzumcu. ‘Sperăm ca ultimele două sau trei încărcături să fie livrate rapid pentru a permite ca operațiunile de distrugere să înceapă la timp și să respectăm termenul limită’, a adăugat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner