William Shakespeare – „Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii”

William Shakespeare, dramaturg şi poet englez, este considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză din toate timpurile. Piesele sale de teatru, traduse în aproape toate limbile vorbite, sunt şi în prezent jucate mai des decât ale oricărui alt dramaturg.

William Shakespeare s-a născut în orăşelul provincial Stratford-upon-Avon, în familia unui orăşean înstărit. Nu există însă documente cu privire la data exactă a naşterii, dar se ştie că a fost botezat acolo la 26 aprilie 1564. Pornind de la această informaţie, cea mai probabilă dată a naşterii este atribuită zilei de 23 aprilie 1564. A fost al treilea din cei opt copii ai familiei.

Deşi nu există date certe despre prima sa perioadă de viaţă, majoritatea biografilor sunt de acord că Shakespeare ar fi urmat şcoala King’s New School din Stratford, unde a studiat îndeosebi limbile clasice şi gramatica latină.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Maşina de confecţionat dantelă

La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, în vârstă de 26 de ani, cu care a avut 3 copii: Susanna şi gemenii Hamnet şi Judith. Hamnet a murit din cauze necunoscute la vârsta de 11 ani. După naşterea gemenilor, Shakespeare nu mai apare în documentele vremii timp de 7 ani, perioada cuprinsă între 1585 şi 1592 fiind numită de istorici — ”anii pierduţi” (the lost years) ai lui Shakespeare.

Este menţionat, din nou, în 1592, ca făcând parte din „lumea teatrală” a Londrei, unde a început o carieră de succes ca actor, scriitor şi, mai târziu, co-proprietar al unei trupe de teatru, cunoscută sub numele ”The Lord Chamberlain’s Men” (Oamenii Lordului Șambelan). După moartea reginei Elisabeta I şi încoronarea lui James I (1603), noul monarh a adoptat trupa, care a devenit cunoscută sub numele ”The King’s Men” (Oamenii Regelui). Diverse documente ale vremii dovedesc că Shakespeare devenise o persoană destul de importantă în această perioadă, descurcându-se suficient de bine pentru a putea cumpăra o proprietate în Londra şi o a doua casă în Stratford.

Citeste si:  Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

În 1599, ”Oamenii Lordului Șambelan” şi-a construit propriul teatru, ”The Globe”, unul dintre cele mai mari de la acea vreme. Veniturile realizate din reprezentaţiile teatrului au constituit principala sursă de venit a dramaturgului. Majoritatea pieselor lui Shakespeare au fost montate pe scena Teatrului Globe, a cărui deviză era „Totus mundus agit histrionem”. Ea reprezenta traducerea în limba latină a unei replici celebre din piesa „Cum vă place”: „Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii”.

William Shakespeare şi-a început activitatea dramatică din primii ani de muncă în teatru. Pentru început, a prelucrat piesele altor autori, dându-le o structură nouă şi o profunzime de gândire. Apoi, a trecut la creaţia originală. Activitatea sa de dramaturg s-a desfăşurat de-a lungul a 22 de ani, totalizând 37 de piese, 154 de sonete, două poeme narative şi multe poezii.

Citeste si:  Detalii ascunse ale unui tablou de Leonardo da Vinci, descoperite la restaurare

Se crede că majoritatea operei a scris-o între 1585 şi 1613, deşi nu există date exacte privind cronologia pieselor de teatru. Unele dintre acestea sunt considerate cele mai strălucite opere scrise vreodată în literatura universală, Shakespeare surprinzând, în lucrările sale, cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. O caracteristică a stilului lui Shakespeare constă în inventarea a mii de cuvinte, deseori combinând cuvinte de origine latină, franceză şi engleză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata