Băsescu face apel la Putin să condamne ferm acţiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk

21

Președintele Traian Băsescu face apel la președintele Rusiei, Vladimir Putin, să condamne ferm acțiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk și să utilizeze toată autoritatea sa pentru a permite buna funcționare a Misiunii OSCE în estul Ucrainei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, președintele Traian Băsescu a luat act cu „preocupare” de acțiunile separatiștilor pro-ruși din localitatea Slaviansk (Ucraina), care au reținut opt observatori occidentali membri ai Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pe 25 aprilie.

Citeste si:  Ideea că o economie trecută prin criză primeşte imediat 35 de taxe noi e greşită; e ca şi cum ai trage frâna, declară Traian Băsescu

„Acțiunea de reținere a reprezentanților din cadrul Misiunii OSCE chemați să monitorizeze situația din estul Ucrainei este un atac direct la eforturile internaționale de detensionare a situației și un gest ilegal din partea unor forțe paramilitare ilegitime. Tendința de negociere a eliberării membrilor misiunii, care au statut diplomatic, de către răpitori, contra unor infractori deținuți de autoritățile legale ale unui stat, are elementele unei luări de ostatici și a acțiunilor unui grup terorist”, se arată în comunicat.

Traian Băsescu consideră că orice acțiune de reținere ilegală, răpire, utilizare a civililor pașnici ca scuturi umane în operațiuni separatiste este în măsură să antreneze răspunderea penală pentru infracțiuni la adresa drepturilor omului.

Citeste si:  Legea salarizării va fi cuplată cu reforma funcţiei publice, declară Vasile Dîncu

„România condamnă orice separatism și utilizarea presiunilor de tip militar în soluționarea unor deziderate de natură politică”, se subliniază în comunicat.

Șeful statului face apel la președintele Rusiei să condamne acțiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la președintele Federației Ruse, domnul Vladimir Putin, să condamne ferm acțiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk și să utilizeze toată autoritatea sa pentru a permite buna funcționare a Misiunii OSCE în estul Ucrainei. De asemenea, separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sancționat penal în orice stat din lume care respectă normele și principiile dreptului internațional și care apără coexistența pașnică în Europa”, conchide Administrația Prezidențială. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata