O invenţie pe zi: Scara rulantă

32

Iniţial, scara rulantă nu a fost concepută ca mijloc de transport, ci în scopuri distractive. În 1892, Jesse Reno a brevetat ”scara mişcătoare” sau ”liftul înclinat”, cum şi-a botezat invenţia, mecanism pe care l-a folosit ca atracţie într-un parc de distracţii.

Prima scară rulantă practică a fost concepută de către Charles A. Wheeler şi brevetată la 2 august 1892. Deşi inovaţia sa a rămas la stadiul de proiect, ideile inventatorului au fost preluate şi încorporate în prototipul construit, în 1899, de către compania Otis Elevator.

Citeste si:  Primul pod al pasajului Mihai Bravu a fost deschis circulaţiei

Primul astfel de dispozitiv pentru uz public, construit din lemn, a fost instalat, de aceeaşi companie, la Expoziţia Universală de la Paris, în 1900. Noul mecanism a obţinut cea mai mare distincţie acordată în cadrul Expoziţiei şi a făcut senzaţie printre vizitatori. Compania Otis a continuat să construiască şi să îmbunătăţească designul scării rulante, devenind unul dintre cei mai importanţi producători de astfel de mecanisme. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata