Situri arheologice din judeţul Tulcea, pe lista patrimoniului mondial UNESCO

La cetatea Troesmis, situată pe o suprafaţă de aproximativ 157 de hectare, în apropierea satului Turcoaia, ICEM derulează un proiect de cercetare neinvazivă a sitului. Actualul monument de importanţă internaţională care ar putea fi inclus pe lista patrimoniului UNESCO a fost cercetat pentru prima dată în anii 1860 la iniţiativa reprezentantului Franţei în Comisia Europeană a Dunării, E. Engelhardt.

‘Metodologia şi tehnica acelor ani bazată pe identificarea şi extragerea inscripţiilor din ziduri a făcut ca extrem de puţine însemnări stratigrafice, descriptive şi de cronologie să vadă lumina tiparului, un număr variind de la 24 la 55 de inscripţii fiind prelevate de la Troesmis’, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Iulian Vizauer.

Bunurile culturale identificate la acea vreme se află în prezent în Franţa, iar cercetările în situl arheologic au fost continuate de partea română în anii 1890, 1898, 1939 şi 1977, iar potrivit datelor oficiale situl a fost de-a lungul timpul ţinta fie a unor potentaţi ai vremurilor care au dorit să o transforme în carieră de piatră, fie a unor necunoscători care au luat din zonă piatră pentru biserici din oraşul Brăila şi satul tulcean Carcaliu ori pentru alte lucrări edilitare în zonă. Propus în proiectul ‘Danube Limes Brand’, complexul arheologic Troesmis, monument de importanţă naţională şi internaţională, a fost unul din cele mai importante puncte de la frontiera Imperiului Roman din această parte a Europei.

Citeste si:  Beneficiile prunelor pentru sănătate. Iată ce boli grave pot preveni

Potrivit DJC, prima informaţie despre existenţa toponimului Troesmis apare la Ovidius, în contextul tulburărilor din anul 15 d.Hr., fără a se putea stabili dacă era vorba despre o fortificaţie getică sau un punct apărat de o garnizoană a regilor odrysi. La finele domniei lui Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.), una dintre aşezările de aici primeşte statutul de ‘municipium’, penultimul rang pe care îl putea atinge un oraş roman până la cel de ‘colonia’. Astfel, aşezarea se putea autoguverna, iar cetăţenii săi aveau un statut apropiat, dar nu egal, cu cel al cetăţenilor romani cu drepturi depline.

Citeste si:  Aperitive săseşti - checul

Cetatea Halmyris, de lângă localitatea Murighiol, situată pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării a fost locuită, potrivit ICEM, de geţi în secolul VI-V î.Hr. La începutul secolului II d.Hr. a devenit o importantă staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, pentru ca două secole mai târziu să devină unul dintre cele 15 oraşe importante ale provinciei Scythia Minor. Unul dintre cele mai importante momente ale acestei perioade este reprezentat de ridicarea bazilicii episcopale în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare.

În toamna anului 2001, sub altarul acestui monument s-a descoperit o criptă care a adăpostit rămăşiţele pământeşti ale martirilor Epictet şi Astion, ascunse şi ocrotite, până la ridicarea bazilicii de creştinii din ‘satul corăbierilor’. În apropiere de cetate, la iniţiativa Arhiepiscopiei Tomisului, în anul 2005, au început lucrările pentru ridicarea unei biserici cu hramul sfinţilor, acestea continuând şi în prezent. ‘Dintotdeauna, biserica a fost legată de neam, istorie şi poporul în mijlocul căruia slujeşte, iar înfiinţarea unei mănăstiri nu reprezintă decât un mesaj de continuitate, de perpetuare a spiritualităţii, a valorilor, a istoriei’, a declarat reprezentantul Episcopiei Tulcei, preotul Neculai Felix.

Citeste si:  Preţul gazelor va ajunge la 550 de dolari/1.000 metri cubi după trecerea UE la gazele lichefiate din SUA

Celelalte situri arheologice din România care sunt incluse în proiectul ‘Danube Limes Brand’ sunt Drobeta, Sucidava-Celei, Axiopolis-Cernavodă, Capidava şi Carsium-Hârşova.

De-a lungul timpului, cetăţile din judeţul Tulcea au atras atenţia specialiştilor şi a turiştilor, dar şi a unor diplomaţi. În anul 2013, ambasadorul Belgiei în România, Philippe Beke, a vizitat cetatea Ibida de la Slava Rusă şi a susţinut că ‘Tulcea este unul dintre cele mai senzaţionale judeţe în ceea ce priveşte natura şi patrimoniul istoric’.

Limes este numele frontierei fortificate a fostului Imperiu Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru şi Marea Neagră şi până la limesul lui Hadrian din Scoţia de astăzi. Proiectul ‘Danube Limes Brand’ este coordonat de Universitatea din Viena (Austria), având ca parteneri reprezentanţi din România, Slovacia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata